Hirdetés

Újabb háború robbanhat ki Európában? Pattanásig feszült a helyzet a Balkánon

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egyre rosszabb a helyzet Szerbia és Koszovó között, az Oeconomus már egy esetleges háború következményeit fejtegeti egy friss elemzésben. Ebből pedig kiderül, hogy senkinek sem lenne jó egy újabb európai háború.

Koszovó 2008-ban függetlenné vált, azonban Szerbia ezt azóta sem ismeri el, sőt még mindig a déli tartományaként tekint az országra. Belgrád azt állítja, hogy Koszovó a szerb kisebbséget megfoszt minden kisebbségi joguk gyakorlásától. A konfliktus mégsem eköré, hanem egy korábbi rendelet miatt élesedik, ami a rendszámtáblákat érinti.

A rendelet kimondja, hogy Koszovó területén elkezdik betiltani azokat a szerbiai rendszámtáblákat, amelyeket még 1999 előtt adtak ki. Az ország területén élő, főleg szerbek körében használt rendszámtáblák bevonását idén novemberre helyezték kilátásba. Belgrád válasza erre pedig az volt, hogy mozgosították a katonákat.

A Oeconomus elemzése szerint egy újabb európai fegyveres konfliktus nemcsak Szerbia és Koszovó gazdasága számára lenne nagy teher, hanem a szűkebb régió, de sőt akár a teljes kontinens számára - írja az Index.

Hozzátették, a folyamatban lévő és már megvalósított fejlesztések megtorpannának, visszaesnének. Ráadásul egy újabb háború az inflációra is hatással lenne, ami a két ország szomszédos államaiban biztosan tovább emelkedne. Ennek pedig az lenne a hatása, hogy a külföldi nagyvállalatok kivonulhatnak a térségből.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés