Hirdetés

Nézzék, mire költött százmilliárdokat az Orbán-kormány

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Több mint 400 milliárd forintot költött a magyar állam a sportra.

Orbán Viktor miniszterelnök a nagyobb sporteseményeket személyesen is meglátogatja
Orbán Viktor miniszterelnök a nagyobb sporteseményeket személyesen is meglátogatja

A versenysport hatalmas összegeket vitt el 2021-ben a költségvetésből. Az mfor.hu számításai alapján egészen pontosan így:

  • 75,9 milliárd forint ment az „új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására”,
  • 37,6 milliárdot költöttek a „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására”,
  • 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

10 milliárd feletti kormányzati forrás jutott például a sportlétesítmény-fejlesztésekre (28,4 milliárd forint), a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára (17,5 milliárd forint), illetve az autó- és motorsportra (15,6 milliárd).

Mindezen felül a kézilabda munkacsarnok programja, a nyíregyházi stadion projektje, a kisvárdai és a tatabányai multifunkcionális csarnok, a karcagi sporttelep és sportcsarnok, de a Kovács Katalin Kajak-Kenu Sportakadémia is költségvetési forráshoz jutottak.

Az összesített, 272,6 milliárd forintos közvetlen kiadás 48,3 százaléka valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítését szolgálta.

Tömegsportra és a gyerekek sportlehetőségeinek biztosítására már jóval kevesebb pénz jutott, ezekre összesen 23,1 milliárd forintot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százalékát teszi ki.

A költségvetés zárszámadása szerint tavaly sem ment 100 milliárd forint alá az az összeg, amelyet az államkassza helyett taotámogatásként fizettek, 2021-ben 147,4 milliárd forintnyi bevétel hiányzott az államkasszából tao jogcímén. Ebből 139 milliárdnyi a cégek által felajánlott társasági adó, 8,4 milliárdnyi pedig a bankok által a pénzügyi szervezetek különadójából fordított összeg. Ezzel és a közvetlen költségvetési kiadásokkal tehát 2021-ben összesen 420 milliárd forintot áramoltatattak sportra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés