Hirdetés

Sosem látott őszinteséggel vallott Kodály Zoltánról és saját depressziójáról a világhírű magyar karmester

Nap Híre portré Nap Híre

Depresszióról, szégyenről és Kodály Zoltán módszereiről is őszintén mesélt a kilencvenedik születésnapját ünneplő Vásáry Tamás a Hit Rádió és az Ultrahang műsorvezetője, Cs. Király Tamás személyes Youtube csatornáján. 

Vásáry Tamás igazi csodagyerekként kezdte pályafutását. Ötéves korában hallás után játszotta el zongorán Boccerini menüettjét, ettől kezdve rendszeresen koncertezett. Tanárai között ott voltak a kor legnagyobb zenészlegendái, Dohnányi Ernő, Gát József, Hernádi Lajos, de még Kodály Zoltán is tanította az ifjú zongoraművészt. A Liszt Ferenc zongoradarabjaiból készült lemezének köszönhetően nemzetközi sztár lett, a világ minden táján teltházas koncerteket adott, és dirigálta világ száz legrangosabb zenekarát is. 

Most azonban Cs. Király Tamás ’90 című műsorában őszintén bevallotta, hogy a mai napig mennyire küzd a lámpalázzal és a depresszióval. 

„Gyermekkoromtól kezdve rendkívül lámpalázas voltam, és abba is akartam hagyni a zongorázást, mert elviselhetetlennek éreztem azt a keresztet, hogy nekem ki kell menni a pódiumra. Attól féltem, hogy hibázom… Borzalmas volt” – mesélte a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kossuth-díjas művész, aki szakemberek segítségével találta meg a problémája gyökerét. 

„Hétéves koromban egy kicsit fülönfoghattam az én hangulatemberségemet. A Debreceni Kollégium udvarán volt egy futóverseny, ahol mondta a tanítóbácsi, hogy aki megnyeri, az kap egy tábla csokoládét. Valahogy úgy láttam, hogy én vagyok a győztes, és szépen felálltam, mire jött a hidegzuhany, hogy nem is én nyertem meg a versenyt. Ez olyan megszégyenítés volt a számomra, hogy onnantól kezdve egész életemben kínosan ügyeltem rá, hogy nehogy véletlenül valami olyasmit képzeljek be magamnak, amit nem kaptam meg”

 – emlékezett. 

Vásáry Tamás nyíltan beszélt arról is, hogy miként küzd a depresszióval. „Tudod, a depressziónak a veszélyes válfaja az, amikor az embernek nincs oka rá, hogy rosszkedvű legyen, és mégis rosszkedvű. Felkelsz reggel, gyönyörűen süt a nap, és közben valami rettenetes szorongást élsz át. Egyfajta lelki hányingert. És a legnagyobb baj, hogy nem tudod megmondani, hogy miért” – mondta. Cs. Király Tamás arra is kíváncsi volt, hogy segíthet-e a depresszió a művészeknek az érzelmek átadását. „Nem, a depresszió soha nem segít, attól mindenkit óvjon meg az Isten” – válaszolt Vásáry Tamás. 

A műsorban Vásáry Tamás hosszasan beszélt Kodály Zoltánhoz fűződő viszonyáról is.

„Ő volt a mintaember számomra, az a személy, aki nem csak szavakkal, hanem az egész életével tanított. El lehet róla mondani, hogy mindig a maximumot akarta kihozni magából, és ez sikerült is neki. Tőlem is elvárta a maximumot. Ezt akkor bizonyította igazán, amikor a Zeneakadémia könyvtáraiban a vizsgáimon ő elnökölt. Ott ültünk a könyvtárban a nagy asztalnál, és feleltünk. És ha valaki nem tudott valamit, akkor Kodály megkérdezte, hogy ki tud erre válaszolni, és én rögtön nyújtottam az ujjamat és megválaszoltam ezeket a kérdéseket. Következett az én vizsgám, ülnék oda elé, hogy vizsgázzak, erre azt mondja: adja az indexét. És beírta a kitűnőt. Ez így ment éveken keresztül, viszont eljött az utolsó kollokviumom, és akkor csak engem, valami két órán keresztül vizsgáztatott, azt hittem, hogy nem fogom túlélni. Nagyon-nagyon szigorú volt, és próbára tett, hogy hagyom-e magam elkényeztetni.”

A '90 című műsorban a kilencvenedik életévüket betöltött vendégekkel beszélget Cs. Király Tamás műsorvezető, aki 1990-ben született.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés