Hirdetés

Akkora hisztit rendeztek Greta Thunberg haverjai, hogy a német zöldeknek is elegük lett belőlük

Nap Híre portré Nap Híre

Eddig csak festményeket rongáltak, most viszont reptereket bénítottak meg Németországban.

Az Utolsó Nemzedék nevű radikális klímaaktivista csoport tagjai órákra megbénítottak két repteret, az eddig eléggé teszetoszán viselkedő német kormány cselekvésre szánta el magát.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy Greta Thunberg haverjai előszeretettel tettek tönkre páratlan műalkotásokat különböző múzeumokban. Korábban a svéd klímaaktivista barátja olajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött. Most azonban a nyilvános rendezvényeken mutatott hisztérikus kárálásáról ismertté vált Thunberg németországi cimborái túl messzire mentek, még a zöldeket is magában foglaló német kormánynak is elege lett belőlük. 

Greta Thunberg nagyon szeret nyilvános rendezvényeken emelt hangon beszélni
Greta Thunberg nagyon szeret nyilvános rendezvényeken emelt hangon beszélni

Fokozzák a kritikus infrastruktúra védelmét Németországban a klímaaktivisták legújabb akciói után, de a kormány már azzal fenyeget, hogy milliós kártérítést követel majd a légiközlekedést is megbénító környezetvédőktől – írja az Infostart.

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímaaktivistáinak legutóbbi akciói nyomán a kormány számára végleg betelt a pohár. A klímavédők a hét közepén a hamburgi és a düsseldorfi repülőteret hosszabb időre megbénították, a légiközlekedésben óriási fennakadásokat okozva. Az aktivisták péntekre további, ezúttal már az egész országra kiterjedő tiltakozó akciókat hirdettek, miközben a kormány több minisztere a jelek szerint végleg kiásta a csatabárdot ellenük.

A közelmúltban Olaf Scholz kancellár szó szerint "hibbant akciókról" beszélt, de akkor még semmifajta hatósági fellépést nem helyezett kilátásba a klímaaktivisták ellen. Most azonban több minisztere – a belügyminiszterrel az élen – jóval keményebben fogalmazott. Nancy Faeser a repülőtéri akciók nyomán kilátásba helyezte, hogy a "kritikus infrastruktúra" működtetőit olyan jogkörökkel ruházzák fel, amelyek lehetővé teszik a létesítmények védelmét.

Az oslói Nemzeti Múzeumban két klímaaktivista próbálta magát odaragasztani Edvard Munch "A sikoly" című festményéhez
Az oslói Nemzeti Múzeumban két klímaaktivista próbálta magát odaragasztani Edvard Munch "A sikoly" című festményéhez

A belügyminiszter külön említette a repülőtereket. Hangsúlyozta, hogy az illetékes hatóságok már meg is kezdték a kockázatok értékelését, és ennek nyomán az eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.

Még konkrétabban fogalmazott a Scholz-kormány igazságügyi minisztere. Marco Bushmann Twitter-üzenetében közölte, hogy a klímaaktivistáknak a jövőben a mostanihoz hasonló akcióik nyomán büntetőjogi következményekkel és adott esetben "milliós kártérítési követelésekkel" kell szembenézniük. A miniszter figyelmeztetett arra, hogy az aktivisták nemcsak az embereket fordítják maguk ellen, hanem adott esetben bűncselekményt is követnek el.

Hasonlóan foglalt állást a közlekedési miniszter. Volker Wissing hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a közlekedést megbénító beszélyes akcióknak. "Amit az Utolsó Nemzedék művel, az nem klímavégdelem, hanem bűnözés" – fogalmazott a miniszter. " A jogállamnak ilyen esetekben keményen fel kell lépnie" – tette hozzá a miniszter.

A Zöldek Pártjának vezető politikusa, Robert Habeck gazdasági – egyben a klímavédelemért is felelős – miniszter úgy értékelte, hogy az aktivisták akcióikkal aláássák tényleges céljukat, a környezet védelmét. Habeck szerint nem helyes a tiltakozásnak ez a formája. "Aki valóban a klímavédelemért harcol, annak szem előtt kel tartania akcióinak társadalmi elfogadottságát" – fogalmazott a miniszter.

Az Utolsó Nemzedék ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a német kormány klímaválság területén megmutatkozó "cselekvésképtelensége és törvényszegése" ellen tiltakozik. Ennek jegyében péntekre országos, több nagyvárosra is kiterjedő, mindenekelőtt a közlekedést megbénító tiltakozó akciókat hirdetett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés