Hirdetés

Elképesztő csoda! Hat év után találták meg az elrabolt kisfiút

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A hatóságok szerint Franciaországban megtalálták azt a most 17 éves oldhami brit fiút, aki még 2017-ben tűnt el Spanyolországban.

Alex Battyre szerdán kora reggel találtak rá a Toulouse-tól keletre fekvő Revel városában. A toulouse-i ügyészség a BBC-nek elmondta, hogy a család megerősítette a tinédzser személyazonosságát. Alex hat éve tűnt el, miután édesanyjával és nagyapjával nyaralni ment.

Az anyát és a nagyapát, akik nem rendelkeznek Alex szülői felügyeletével, nem sikerült megtalálni, és továbbra is körözik őket a fiú eltűnésével kapcsolatban. Alexre jelenleg a szociális hatóságok vigyáznak, és várják a brit rendőrség és a konzulátus munkatársainak megérkezését, akik úton vannak, hogy visszavigyék őt Angliába.

Egy rendőrségi forrás a BBC Newsnak elmondta, hogy a fiút egy aggódó autós vitte be egy rendőrőrsre, aki észrevette, hogy a Pireneusok lábánál egy úton sétál. A fiú azt mondta, hogy már két éve Franciaországban van - mondta a rendőrségi forrás, hozzátéve, hogy hasonlít Alex utolsó ismert képére.

A Pireneusok távoli völgyeiben élt, és egyfajta vándorkommuna keretében vándorolt egyik helyről a másikra. A lap kiemelte, hogy a Pireneusok lábánál fekvő terület arról ismert, hogy vonzza az alternatív életmódot kereső embereket.

Fotó: Greater Manchester Police

Alex nem árulja el, hol van az édesanyja, és azt sem, hogy pontosan hol élt a Pireneusokban

- közölte az ügyészség. Közben megszólalt a fiú nagymamája, Susan Caruana is, aki egyébként a törvényes gyámja és kiemelte, már tudott beszélni Alexszel. "Annyira boldog vagyok. Beszéltem vele és jól van. Ez akkora sokk" - tette hozzá. Caruana 2018-ban azt nyilatkozta, hogy szerinte Alex édesanyja, Melanie Batty és nagyapja, David Batty elvitte őt egy spirituális közösséghez Marokkóba.

A gyermek édesanyja és nagyapja nem akarta, hogy Alex iskolába járjon, illetve alternatív életmódot kerestek.

Melanie és David Batty 2017. szeptember 30-án utazott el Greater Manchesterből Alexszel egy előre megbeszélt, egyhetes nyaralásra a spanyolországi Marbellába. Utoljára október 8-án látták a malagai kikötőben, azon a napon, amikor várhatóan visszatérek volna az Egyesült Királyságba.

Így találták meg

Hivatkozás másolása

Egy helyi újságíró a BBC-nek elárulta, hogy a fiút egy futár vette észre az út szélén, amit egy hátizsákkal és egy gördeszkával sétált az út mentén. Megsajnálta és felvette. "Három órát töltöttek együtt az autóban, a fiú pedig elmesélte a történetét" - mondta Remi Buhagiar, a La Depeche újságírója. 

Azt mondta, hogy egyfajta vándorkommunában élt. Nem volt semmilyen kényszer alatt, de kicsit furcsának találta az anyját, és úgy döntött, hogy nem akar ilyen életet élni, és inkább a saját útját akarja járni - ezért döntött úgy, hogy elmegy inkább

- mondta, hozzátéve, hogy napokig gyalogolt a hegyekben.

"Megkérdezte a sofőrt, hogy kölcsönkérheti-e a telefonját, és a Facebookon keresztül üzenetet küldött a nagymamájának, hogy jól van, és látni szeretné. Nem volt biztos benne, hogy megkapta-e az üzenetet" - mondta a La Depeche újságírója.

A sofőr pedig arról számolt be, hogy erősen esett az eső, amikor késő este elhajtott Alex mellett. Majd visszafelé is látta az út mellett, ezért úgy döntött, hogy félreáll és beszél a fiúval. Fabien Accidini vizet adott Alexnek, majd három órán keresztül beszélgettek. A férfi szerint az volt a fiú terve, hogy keres egy nagyvárost, ahol van brit konzulátus és segítséget kér. Azonban Accidini a francia hatóságokhoz fordult segítségért.

Megszólalt a rendőrség

Hivatkozás másolása

A brit rendőrséggel az Egyesült Királyság párizsi nagykövetségén keresztül vették fel a kapcsolatot. A Greater Manchester-i rendőrség megerősítette, hogy kapcsolatban áll a francia hatóságokkal, hogy "biztonsági intézkedéseket" tegyenek az ügyben.

Ez egy összetett és hosszan tartó nyomozás, és további vizsgálatokat kell folytatnunk, valamint megfelelő védelmi intézkedéseket kell hoznunk

- mondta egy rendőrségi szóvivő. A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) közleményében pedig kiemelte, "Támogatjuk a Franciaországban tartózkodó brit állampolgárt, és kapcsolatban állunk a helyi hatóságokkal".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés