Hirdetés

Kis orosz mérgezési lista – nem mindenki halt bele

 portré

Sajtóértesülések szerint Roman Abramovicsot és más ukrán béketárgyalókat március elején megmérgezték. Nem világos, hogy valóban a Kreml áll-e mögötte. De nem ez lenne az első alkalom, hogy az oroszok mérget használnak.

Íme, egy áttekintés.

Alekszej Navalnij (45 éves)

A Kreml legkeményebb kritikusa elleni méregtámadás 2020. augusztus 20-án történt. Az ellenzéki politikus a Tomszkból Moszkvába tartó repülés közben eszméletét vesztette. Két nappal később Omszkból – ahol a gépnek meg kellett állnia – átszállították egy berlini klinikára. Az orosz fejlesztésű novicsok által kiváltott idegmérgezést egy speciális német, majd egy svéd és francia laboratóriumban is azonosították. Emiatt és más leleplezések miatt az orosz titkosszolgálatot gyanúsítják.

Viktor Juscsenko (68 éves)

2004-ben Viktor Juscsenko akkori ellenzéki jelölt és Ukrajna leendő elnöke súlyosan megbetegedett, miután rizst evett. Három hónappal később osztrák orvosok dioxinmérgezést diagnosztizáltak az úgynevezett narancsos forradalom hősénél. Az arcán a mai napig viseli a mérgezés nyomát.

Alekszandr Litvinyenko (1962-2006)

Az egykori orosz ügynök és Kreml-kritikus 2006-ban londoni száműzetésben halt meg erősen radioaktív polóniummal történt mérgezésben. Korábban orosz üzletemberekkel és volt KGB-ügynökökkel, Dmitrij Kovtunnal (57) és Andrej Lugovojjal (55) teázott. London Moszkvát okolja, de az tagadja a felelősségét.

Vladimir Kara-Mursa (40 éves)

Borisz Nyemcov (1959-2005) ellenzéki politikus tanácsadója volt, akit 2015-ben lőttek agyon Moszkvában. Néhány hónappal Nyemcov meggyilkolása után Kara-Mursa egy moszkvai ebéd után hirtelen veseelégtelenség következtében kómába esett. Az orvosok mérgezést diagnosztizáltak, de a kiváltó anyagot nem tudtak azonosítani. Kara-Mursa az Egyesült Államokba utazott gyógykezelésre. Jelenleg külföldön él.

Szergej Szkripal (70 éves)

Az egykori kettős ügynök és lánya, Julia 2018 márciusában az angliai Salisburyben, a Zizzy étteremben lett rosszul. Novicsok idegméreg hatására. Mindketten kis híján úszták csak meg a halált. A nyugati hírszerző ügynökségek az orosz kormányt vádolták a támadás megszervezésével, megtorlásul Szkripal kettős ügynöki tevékenységéért.

Pjotr ​​Verszilov (34)

2018 szeptemberében a Pussy Riot csoport orosz aktivistáját egy moszkvai kórházba szállították mérgezési tünetekkel. Később Berlinbe vitték kezelésre. Verszilov az orosz titkosszolgálatot okolja az állítólagos mérgezésért. Szerinte köze van ahhoz, hogy aktivistaként 2018 júliusában Közép-Afrikában három meggyilkolt orosz újságíró után kutatott. Az újságírók a Kremlhez kötődő Wagner zsoldoscsoport afrikai tevékenységének nyomába eredetek…. 

(Forrás: blick.ch)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés