Hirdetés

Kemény világ jön: 1000 forint lehet hamarosan egy kiló kenyér

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hetek óta csak szórványosan esik az eső, ami a növényeknek és a termőföldeknek nem elég. Az öntözés nélküli területeken csontszáraz a talaj felső rétege, a szakemberek szerint a következő napokban arra lehet számítani, hogy tovább erősödik az aszály, amely számos ágazatot nagyon rosszul érint. Emiatt újabb áremelkedésekre lehet számítani. 

Palástiné Demeter Zsuzsa kistermelő az ATV Híradó riportjában elmondta, saját állataik vannak, azoknak a termékeit dolgozza fel, kecskesajtot, parenyicát és kőrözöttet is árul. A száraszság miatt azonban lehet, hogy be kell zárnia a boltját. 

"Annyira nehéz, nem lehet valójában szerezni most takarmányt, mert a közép Magyarországon nincs, nem terem semmi, Dunántúlról lehetne hozatni, másfélszer annyiért hoznák el, mint amennyi a takarmánynak az ára, az azt jelenti, hogy háromszoros áron lehetne most beszerezni" - mondta Zsuzsa, akinek a takarmánydrágulás miatt 3500 forint helyett 10 ezer forintért kellene adnia egy kiló sajtot. 

A Magyar Húsiparosok Szövetsége is aggódik a takarmányhiány miatt. Éder Tamás elnök szerint húshiány nem lesz, de áremelkedés biztosan, hiszen már ebben az ágazatban is kritikus a helyzet. 

"Itt mindenféle intézkedésekre várnak a gazdálkodók, hogy a dunántúlról történő takarmányszállítás ezekre a kritikus területekre egy kicsit olcsóbban megoldódhasson, mint hogyha csak simán piaci alapon menne minden" - mondta az elnök.

A kenyér ára is brutálisan megemelkedhet a következő hetekben. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese úgy véli, nem kizárt, hogy 1000 forintba is kerülhet majd egy kiló kenyér. 

Máhr András szerint a kenyér drágulásának oka nem csak a szárazság, hanem a rezsi- és üzemanyagárak is. "Gondolni kell arra, hogy itt a gáz, villany, amivel a kenyeret sütik az rendkívül magas áron fut, és azt is figyelembe kell venni, hogy a szállítási költségek is rendkívül magasak, a búzától a kenyér kiszállításáig, ahol meg jellemzően a gázolaj ára az egekben van" - fogalmazott az elnök. 

Hozzátette: nem kizárt, hogy egy-két év múlva 1000 forintnál is többe kerül majd a kenyér, szerinte ez alapvetően a gazdaságpolitikától függ.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés