Hirdetés

Durván megdrágulhat a kávé

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás miatt a kávétermesztésre használt területek csaknem fele alkalmatlanná válik, ami súlyos következményekkel fog járni. 

Egyrészt a felmelegedés súlyos hatással lehet a kávétermesztő, jellemzően szegényebb országok gazdaságára. Mindez a közeljövőben Mexikó, El Salvador, Nicaragua, Brazília, India és Madagaszkár gazdaságát is nehezen érintheti a közeljövőben.

Másrészt a szűkülő kínálat miatt a kávé ára durván megemelkedhet, sőt, egyes fajtákból akár komoly hiány is lehet hamarosan. Ezt természetesen Európa is meg fogja érezni, mivel a kontinens a világ egyik legnagyobb kávéfelvásárlója -írja a Világgazdaság.

Korábban a svájci Nestlé-hez tartozó Nespresso már jelezte, hogy Etiópiában az emelkedő hőmérséklet következményeként több ezer hektár kávéültetvény veszett oda, így a kormány arra ösztönzi a gazdákat, hogy a kávétermesztést magasabb fekvésű területekre helyezzék át. Eközben sok termelő alternatív módszerekkel kezdett kísérletezni a gazdasága megmentése érdekében. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés