Hirdetés

Sokakat érint: a katatörvény miatt díjat emelnek a könyvelők

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Billingo számlázási program készített egy kutatást, ahol a könyvelőket kérdezték a jelenlegi helyzetről. A felmérésben közel ezer könyvelő vett részt, s kiderült, hogy az új katatörvény miatt a válaszadók 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését.

A megkérdezettek 43 százaléka egyéni vállalkozóként, 54,7 százalékuk könyvelőirodaként, 42,67 százalékuk a könyvelőiroda tulajdonosaként válaszolt a kérdésekre. 

Mint kiderült, az új katatörvény a könyvelők 98,12 százalékának az ügyfélkörét érinti, akik várhatóan a legtöbben átalányadósként vagy főszabály szerint adózó egyéni vállalkozóként folytatják tevékenységüket. Ezek az adónemek jelentős többletmunkát jelentenek majd a könyvelőknek, ezért sokan díjat emelnének.

A legtöbb könyvelő öt és tízezer forint között tervez emelni, 29 százalékuk tízezer-tizenötezer forint között, 8 százalékuk akár húszezerrel többet is elkérne az ügyfelektől, és 3,5 százalékuk pedig még ennél is nagyobb mértékben emelne. 11 százalék még nem tudott válaszolni a kérdésre.

Mindeközben az is kiderült, hogy a könyvelők 37,8 százaléka nem tervezi, hogy átalányadósokkal bővíti az ügyfélkörét, sokaknak ugyanis nincs kapacitása új ügyfelet fogadni - írta a Telex.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés