Hirdetés

Katasztrófavédelem: biológiai beavatkozás jön hét magyar régióban

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Folytatódik a szúnyogirtás a héten: többek között földi biológiai lárvagyérítést terveznek a szakemberek a Dunakanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében, ahogyan a Velencei-tó környéki lápos élőhelyeken is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel azt közölte: a tavalyinál esősebb időjárás miatt az idei szezonban már április eleje óta fel kell lépni a csípőszúnyogok lárvái ellen. Közölte: az elmúlt hónapban biológiai kezelésekkel sikerült megfelelő szinten tartani a "szúnyogártalmat", kifejlett szúnyogok elleni védekezésre eddig sehol nem volt szükség.

Amíg a tenyészőhelyek hőmérséklete viszonylag alacsony, megfelelő hatékonysággal lehet a lárvagyérítést végezni, azonban ahogy melegszik az idő, és a vizes élőhelyek hőmérséklete 20 fok fölé emelkedik, a lárvák fejlődése felgyorsul, számos faj esetében ez akár egy hét alatt megtörténik - jegyezte meg.

Dóka Imre közölte: az elmúlt hetekben a Tisza, majd a Duna és mellékfolyóik kisebb áradása miatt nagy kiterjedésű tenyészőhelyek alakultak ki, ezekben és az esők miatt összegyűlt vizekben is jelentős mennyiségű csípőszúnyog fejlődött ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés