Hirdetés

Sokk: 500 munkás is meghalhatott a katari stadionok építésénél

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Négyszáz-ötszáz vendégmunkás veszíthette életét a katari labdarúgó-világbajnokág stadionépítkezései során - ismerte el az arab országban zajló vb szervezőbizottságának egyik magas rangú tagja.

A becsült adatról Hasszan al-Tavadi, a testület főtitkára egy televíziós interjúban nyilatkozott. A katari hatóságokat a december 18-án záruló világbajnokság kapcsán már az esemény 2010-es odaítélését követően is, és azóta vissza-visszatérően számos bírálat érte és éri a nemzetközi médiában. Folyamatos volt az emberjogi szervezetek tiltakozása is a munkakörülmények, a bánásmód miatt, a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések hiányosságaiért, amelyek számos - Katarba többnyire külföldről érkezett - munkás halálához vezettek az elmúlt években. (Az már korábban kiderült, hogy a számokkal is trükköznek)

"A meghalt migráns munkások becsült száma 400 és 500 közé tehető, de nem tudom megmondani a pontos számot" 

- mondta a katari tisztviselő.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) október 25-én azt közölte, hogy a stadionok építése közben hárman haltak meg, s bár további 37 halálesetet is regisztráltak, ezek azonban nem az építkezéseken történtek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés