Hirdetés

Elárulták! Ezért kellett véget vetni a katának

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A Pénzügyminisztérium bemutatta a dokumentumot, ami alapján létrehozták a katatörvényt.

A Telex közérdekű adatigénylést nyújtott be a Pénzügyminisztériumhoz azért, hogy megtudják, miért kellett tavaly drasztikusan változtatni a katás adózáson. A törvénymódosítás százezreket érintett, többször tüntettek is a változtatás ellen, de hiába.

A Pénzügyminisztérium egy csupán hatoldalas PowerPoint-prezentációval támasztotta alá a változtatások szükségességét. Ebből az alábbiak derülnek ki:

  • a kata bevezetése óta folyamatosan nőtt az azt igénybe vevők létszáma,
  • magasabb jövedelműek is megjelentek a katázók között, sokan a határérték körüli bevételt jelentettek be,
  • katás beszámlázással ugyanakkora összegnél jelentős adóbevételtől esik el az állam,
  • a jóval a minimálbér alatt számlázó katások alig számíthattak nyugdíjra,
  • a legtöbben ugyan a fodrászat és szépségápolás területén katáztak, de sokan üzletviteli tanácsadás, számviteli, műszaki tevékenység, programozás, mérnöki tevékenység vagy épp biztosítási ügynöki tevékenység után katáztak, és túlnyomó többségben voltak köztük a cégeknek számlázók,
  • 2021-ben már a katára váltók közel felét tették ki azok, akik korábban munkahelyen dolgoztak, és csak mintegy negyedét azok, akik korábban is vállalkoztak.

Bár a kormányzati narratíva alapján azért volt szükséges a katatörvény, mert sokan csaltak az adózással, ám a minisztérium közléséből erre adatok továbbra sem kerültek nyilvánosságra. A Telex azt a következtetést vonta le, hogy nem készült a szavazás előtt hatástanulmány.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés