Hirdetés

Dagad a karszalagbotrány a katari VB előtt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Szivárványszínű karszalagot akar viselni az európai csapatok többsége Katarban.

Hivatkozás másolása

Nehéz helyzetbe került a FIFA, miután több európai labdarúgó-szövetség azt szeretné, ha a csapatkapitányok szivárványos szívmintás karszalagot viselnének a katari világbajnokság mérkőzésein.

A homoszexualitás Katarban illegálisnak számít, ezért Hollandiában „OneLove” névvel kampányt indítottak tiltakozásul. A holland csapat november 29-én játszik Katarral az A csoportban.

Franciaország és Németország, a legutóbbi két világbajnok után már az angol labdarúgó szövetség is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezzel a Katarba utazó 13 európai futballcsapat közül már kilenc csatlakozott a melegjogi kampányhoz, a kivételek Horvátország, Lengyelország, Portugália, Szerbia és Spanyolország.

A FIFA szabályai azonban tiltják, hogy a csapatok saját tervezésű karszalagot hozzanak magukkal a világbajnokságra, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az irányító testület által biztosított felszerelést használják.

Ezeket a szabályokat azonban nem kívánják betölteni a szivárványkampány támogatói, köztük Harry Kane angol csapatkapitány is, aki szerint

„A karszalag közös viselése a csapataink nevében egyértelmű üzenetet küld, amikor a világ figyel".

A svájci labdarúgó-szövetség megpróbálja egy alternatív értelmezéssel elfogadtatni a szivárványos karszalagot. A szövetség elnöksége azt szeretné, ha Granit Xhaka csapatkapitány olyan karszalagot viseljen, amelyen „egy szív látható különböző színekkel, amelyek az emberiség sokszínűségét képviselik”.

A FIFA korábban támogatta a szintén vitatott gesztusnak számító térdelést, és most azonban döntenie kell, hogy támogatja-e legbefolyásosabb tagszövetségeit egy olyan kiállásban, amely kínos helyzetbe hozhatja Katart.

A FIFA még nem döntött az ügyben,az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA azonban közölte, hogy „teljes mértékben támogatja a OneLove kampányt”.

Mint emlékezetes, az UEFA korábban megengedte Manuel Neuer német kapusnak, hogy szivárványszínű kapitányi karszalagot viseljen a tavalyi Európa-bajnokság mérkőzésein, többek között a társházigazda Magyarország ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés