Hirdetés

Túl sok karszalag, kevés foci: megérdemelte a kiesést a német csapat?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az egykor szinte verhetetlen német csapat vesszőfutását nehezen emésztik meg odahaza.

1938 és 2018 között nem volt egyetlen olyan futball világbajnokság, amelyen Németország (beleértve az NSZK-t) ne jutott volna tovább a csoportkörből. 2014-ben megnyerték negyedik világbajnoki címüket.

Nem véletlenül lett ikonikus Gary Lineker legendás mondása, miszerint „A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek.”

Aztán az oroszországi vébén jött Dél-Korea és Mexikó. 

Kevesen gondolták, hogy ennél is van lejjebb a Nationalelf számára.

Kiderült, hogy igen, miután egy olyan, könnyűnek gondolt csoportból nem sikerült a továbbjutás, ahol Japánt és Costa-Ricát kellett volna megelőzni.

Aztán úgy alakult, hogy az utolsó mérkőzésen nyolc góllal kellett volna győzniük Costa-Rica ellen, hogy a spanyol-japán mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan továbbjussanak.

Ehhez képest a 71. percben a latin-amerikai csapat vezetett 2-1-re (kiesésre állítva ezzel a spanyolokat is).

Bár a végére a németek fordítottak, a játékosok arca mindent leírt a kudarcról.

Németország egymás után másodszor is a csoprotkörben búcsúzott
Németország egymás után másodszor is a csoprotkörben búcsúzott MTI/EPA/Friedemann Vogel

Már a kiesés előtt hallatszottak bíráló hangok amiatt, hogy a csapatvezetés és a játkosok túl sokat foglalkoztak a szivárványos karszalaggal, és keveset a focival. Még a szintén búcsúzni kényszerült belga Eden Hazard is beszólt emiatt a németeknek.

A közösségi oldalakon sokan nem is leplezték, hogy örülnek a nagyképűnek tűnő válogatott kiesésének.

A katari al-Qas tévében például így poénkodtak az idő előtti búcsún, a német válogatott emlékezetes szájbefogós fotójára utalva:

Minden idők egyik legeredményesebb csatára, Alan Shearer pedig ezt posztolta Twitterre:

Angliában sokan amúgy egyfajta elégtételnek érzik azt, hogy a végül Németország kiesését eredményező második japán gól – ami előtt a felvételek tanúsága szerint a labda már elhagyta a játékteret, de a VAR-bíró érvényesnek ítélte a találatot – most igazságot szolgáltatott a 2010-es világbajnokságon történtetekért, amikor Frank Lampard szabályos gólját nem adták meg a németek elleni mérkőzésen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés