Hirdetés

Megrendítő posztot tett közzé Karsai Dániel a Gulyás Gergellyel folytatott beszélgetéséről

Nap Híre portré Nap Híre

Karsai Dániel arról számolt be, hogy megtört a jég, és Gulyás Gergellyel érdemi beszélgetést folytatott az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. 

Lehet más a kormánypolitika: Találkozó Gulyás Gergellyel. Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről

- kezdte bejegyzését a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász. Karsai szerint új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter érvei közül kettőt emelt ki. Az egyik, hogy Gulyás kifejtette, vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Erre Karsai azt mondta, egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni, főleg nem alapvető jogot elvonni. Kitért Karsai a csütörtöki, strasbourgi döntésre is.

Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni

- számolt be az alkotmányjogász. Karsai úgy folytatta: "a népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont. Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk."

Karsai a bejegyzése végén kiemelte, hogy a beszélgetés vége volt számára a legbíztatóbb, ugyanis Gulyás Gergellyel abban állapodtak meg, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatják a párbeszédet. "Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom" - jegyezte meg. 

Az alkotmányjogász tavaly szeptember végén jelentette be, hogy ALS-betegségben szenved. Bár ő maga azt mondta, hogy akkor sem élne az eutanáziával, ha engedélyeznék, mégis azért küzd, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon erre nincs jogi lehetőség, sőt, arra sincs mód, hogy ebből a célból valaki külföldre távozzon, és ott fejezze be emberhez méltón az életét. Karsai Dániel ezért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés