Hirdetés

Szívszorító: összetörve búcsúznak a magyarok a hosszú betegség után elhunyt Karsai Dánieltől

Nap Híre portré Nap Híre

Mint arról a Nap Híre is beszámolt, 2024. szeptember 28-án elhunyt Karsai Dániel magyar alkotmányjogász, aki ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózisban) szenvedett. 47 éves korában távozott el, miután több mint két éven át küzdött az eutanázia magyarországi legalizálásáért. Betegsége előrehaladtával az életminősége fokozatosan romlott, és bár korábban azt állította, hogy nem szeretne élni, ha elveszíti az önellátás képességét, mégis folytatta harcát, hiszen hivatásában és küldetésében értelmet talált.

Lapunk azt is megírta, hogy Sváby András a Heti napló Facebook-oldalán már szombat este megemlékezett Karsai Dánielről és úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi adásban is megemlékeznek majd az elhunyt alkotmányjogászról. 

"Bár üzdelme szombat este véget ért, az ügyet, amellyel megannyi sorstársát bátorította, viszik tovább" - búcsúzott Karsaitól a Párbeszéd-Zöldek pártja. Ezt követően Rózsa András, a Momentum politikusa azt írta, hogy "Legyen neki könnyű a föld, bár életének utolsó szakasza lehetett volna könnyebb...".

Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke egy személyes anekdotával búcsúzott Karsaitól. Felelevenítette, hogy amikor az alkotmányjogász márciusban előterjesztette beadványát az eutanáziáról az Igazságügyi Bizottság ülésén, így reagált rá:

"Őszintén szólva, én nem venném a bátorságot ahhoz, hogy jogi kérdésekben vitába bocsátkozzak doktor úrral, mert egészen biztos vagyok benne, hogy ön győzne. Őszintén szurkolok, és nagyon-nagyon bízom benne, hogy azokkal szemben is győzni fog, akik meg jogi érvelésekbe bocsátkoznak. Nekem ez nem jogi kérdés, hanem egy emberi, morális kérdés. Ha én holnap tükörbe akarok nézni, akkor nincs is más választásom, és emberileg jogom sincs vitatkozni arról, hogy ezt meg kell szavazni".

De mint ismert, végül ezt nem szavazták meg. A politikus hozzátette, Karsai a jogi csatát ugyan elvesztette, viszont az emberi, morális csatát magasan megnyerte - írja az Index.

Dunai Ede író is elbúcsúzott barátjától, szurkolótársától egy korábbi emlékkel, amikor egy Vasas-meccsen találkoztak és megismerkedtek egymással. A kedves történettel együtt megosztotta egy közös fotójukat is, direkt nem fekete-fehérben, "mert tudom, hogy Te így szeretnéd. Piros-kékben..." - utalt a Vasas színeiben ülő Karsaira. Tarjányi Péter pedig annyit írt: "Nincsenek szavaim".

Veiszer Alinda újságíró arról írt, hogy hősies küzdelem volt, amit a jogász véghez vitt, és reméli, hogy nem hiábavaló, és Karsai halála után is folytatódni fog a téma tárgyalása, ugyanis egyetért azzal, hogy "jogunk van dönteni arról, hogyan élünk, kivel élünk, és arról is, hogy meddig".

Kim Lane Scheppele, a Princeton egyetem szociológia és nemzetközi ügyek professzora az X-en búcsúzott Karsaitól azzal, hogy az ő emléke miatt "jobban kell küzdenünk, hogy biztosítsuk mindenkinek azokat a jogokat, amire szüksége van".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés