Hirdetés

“Ez már a vég” - betegágyán adott megrázó interjút Karsai Dániel

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Egy hétre tervez már csak előre az ügyvéd, aki hosszú hónapok óta harcol az eutanáziához való jogért. Karsai Dániel, már mozgásképtelen, enni, inni sem tud. A Heti Napló Sváby Andrással stábját otthonában fogadta - a könnyei is eleredtek a beszélgetés egy pontján.

Bő két hónapja járt utoljára Török Réka a gyógyíthatatlan, ALS-ben szenvedő alkotmányjogásznál, aki akkor még a nappaliban, egy kerekesszékben ülve fogadta őt. Lassabban beszélt, mint azelőtt, de minden szavát lehetett érteni, fejét és karjait is képes volt valamennyire mozgatni. Csak néhány hét telt el azóta, ami egy ilyen betegség esetében hosszú idő, sok változással járhat.

“Dani már nem tud kikelni az ágyából és a beszéd is sajnos egyre nehezebben megy. Most először fordult elő velem az, hogy sokszor nem értettem a szavait, pedig nagyon próbáltam koncentrálni”

- mondta a Naphire.hu-nak Török Réka. Az ATV riportere a betegágyánál kérdezhette Karsai Dánielt, aki már minden pillanatban mások segítségére szorul.

“A lehetőségekhez képest még mindig aránylag jól vagyok, de az nagyon bosszantó, hogy a kommunikációs képességem egyre rosszabbak. Nagy szó, ha ki tudok menni az utcára” - kezdte az alkotmányjogász, aki Réka kérdésére azt is elárulta, nagyjából mindent elrendezett már maga körül. “A lényegre kell koncentrálni, hogy minél értelmesebben töltsem el a hátralévő időt” - tette hozzá. Mint ahogyan arról a teljes magyar sajtó beszámolt, Dániel nemrég az új köztársasági elnöknek, Sulyok Tamásnak is írt egy levelet, amiben arra kérte, tegyen nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelmet ad majd azoknak, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában. De - mint mondja - elsősorban a strasbourgi bíróság döntésében bízik.

S, hogy hogyan telnek most a napjai? S mióta érzi úgy, hogy már eljött az a pont, amit nem akart? Vasárnap este az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorból ez is kiderül, ahogyan az is, melyik kérdéssel kapcsolatban szöktek könnyek Karsai Dániel szemébe.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés