Hirdetés

Szenzációs hír: Karikó Katalin után Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott

Nap Híre portré Nap Híre

A hétfői orvosi Nobel-díj átadása után kedden a fizikai Nobel-díjra került a sor, ahol a bizottság részben ismét egy magyar származású tudóst jutalmazott a hatalmas elismeréssel.

Az egyesült államokbeli Ohio Egyetem kutatója, Pierre Augistini, és a svéd Lund Egyetem kutatója, Anne L’hullilier mellett Krausz Ferencet, a Max Planck Institute of Quantum Optics és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatóját díjazták - írja az 24.hu.

Mint azt a naphire.hu is megírta, hétfőn jelentették be, hogy Karikó Katalinnak és Drew Weissmannek ítélték a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Az indoklás szerint a szolnoki születésű mikrobiológus és kutatótársa kulcsszerepet játszott az új típusú, mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében, az elmúlt száz év legnagyobb világjárványa elleni küzdelemben, és új utakat nyitott a jövő orvostudománya előtt. 

A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés