Hirdetés

A gatyáját is otthagyja, aki karácsonyfát, vagy műfenyőt vesz - íme az árak

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Karácsonyfa, vagy mű karácsonyfa. Valamelyiket a legtöbb család feldíszíti az ünnepek alatt. A hírek arról szólnak, hogy nagyot drágulnak. Az Ikea 2022-ben is kínál olcsó megoldást és nem is kell összeszerelni.

Nem fillérekkel, hanem bizony nagyjából harminc százalékkal drágábban lehet idén hozzájutni a karácsonyi fenyőhöz 

– közölte a Pénzcentrum érdeklődésére az Oázis kertészet ügyvezetője. Ez ugye azt jelenti, hogy a tavaly még 15 ezer forintba kerülő növényért idén kerekítve 20 ezer forintot kell kifizetnie a vásárlóknak. Érdekesség, hogy a fákat már nem is méterenként, inkább darabárban mérik az árusok.

A lap megnézte a műfenyők árát és ott is megközelítően ez a drágulás figyelhető meg. Az eMAG kínálatában található termékek esetében a drágulás 30-40 százalékos, és már csupán elvétve találni a legkelendőbb méretek között 10 ezer forint alatti terméket. A Praktikernél 15-16 százalékos áremelkedést tapasztaltak.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy kell a karácsonyfa alá szőnyeg, az ágakra pedig szaloncukor és égő is, amiket ha most evszünk meg, biztosan nem lesznek olcsóbbak idén.

Korábban írtunk az Ikea karácsonyfáról, ami 2022-ben is lehetséges alternatíva. December elsejétől lehet vásárolni fákat a svéd áruházban - a szokásoshoz híven egészen verhetetlen áron.

8990 forintért árulják mérettől függetlenül a Nordmann fenyőket. 

Hiába gatyásodhatnak le a vásárlók, a drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik a vevők - közölte az Agroinform. 

De mélyedjünk el a részletekben. A hírportál felmérése szerint 52 százalék idén is a megszokott módon fog választani, mivel a karácsonyfa csupán egyszeri kiadás évente. Kisebb fát 19 százalék, kedvezőbb áron értékesítő eladót 17 százalék, olcsóbb fajtát 8 százalék keres majd, és mindössze 4 százalék fogja meggondolni, hogy vesz-e egyáltalán fenyőt idén.

Összességében a kiadások emelkedni fognak, tavalyhoz képest ugyanis 49-ről 67 százalékra nőtt azok aránya, akik 7 ezer forintnál többet adnak majd ki fenyőfáért az ünnepi időszakban. Ennél pontosabbat csak közvetlenül karácsony előtt lehet majd mondani, 31 százalék ugyanis az utolsó hétre hagyja a vásárlást.

A legnépszerűbb fajtát, a nordmannt egy éve 54 százalék, idén 60 százalék választaná, bár ez a legdrágább. Lucfenyőt 22 százalék, ezüstfenyőt 15 százalék venne, a többi fajtát a vásárlók 3 százaléka viheti majd el. Méret alapján is azok népszerűbbek, amelyek többe kerülnek, ugyanis a megkérdezettek 60 százaléka másfél méteresnél nagyobb fát akar karácsonyra. Földlabdás fenyőt minden nyolcadik vásárló keres, 25-30 százalék pedig műfenyőt állít - tették hozzá.

Az Agroinform hangsúlyozta, hogy a karácsonyfának ültetett fa összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő. Termesztése hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így se az előállításuk, se a megsemmisítésük nem terheli jelentősen a környezetet, forgalmuk pedig belföldi termelőket juttat bevételhez - olvasható a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés