Hirdetés

Ez a karácsony más lesz: félgőzzel ünnepel csak a világ

Garai Kitti portré Garai Kitti

A világ nagyvárosai már ünnepi fényekbe borultak, ám idén szinte mindenhol változást tapasztalhatnak a látogatók. Az energiaválság miatt rendkívüli intézkedéseket hoztak a városok vezetői. 

Három év kihagyás után most újra teljes pompájában lehet élvezni a bécsi karácsonyi vásárt, melyre a világ minden tájáról érkeznek látogatók. A város karácsonyfáját is felállították már, egy 28 méteres, 130 éves lucfenyőt, melyet 1650 LED-es izzó világít meg. Ugyanakkor több változást is be kellett bevezetniük az energiatakarékosság miatt: kevesebb standot állítottak fel és az izzók csak rövidebb ideig égnek idén. 

"Megkérdezték tőlem, hogy egyáltalán megengedhetjük-e maguknak ilyen nehéz időkben a vásárt. A válaszom igen, különösen a sötét időkben van szükségük az embereknek fényre" - mondta Michael Ludwig a város polgármestere.

Londonban és a spanyolországi Vigóban is felkapcsolták már az ünnepi fényeket. Előbbi városben idén először korlátozták a díszkivilágítás idejét, a fények este 11 óra után kialszanak. Vigóban a város négyszáz utcáját, összesen 11 milió LED-izzóval díszitették, de a sok látogató miatt gazdasági megtérülésre számítanak. 

A vatikáni Szent Péter téren már felállították a 26 méteres fenyőt és Washingtonba, a Capitolium elé is megérkezett már a karácsonyfa, ám utóbbi helyszínen csak november 30-án gyújtják meg az ünnepi fényeket, 

Mexikóban utcal felvonulás, Németországban pedig a Mikulás hozta meg az ünnepi hangulatot. A kölni vásárban idén jóval magasabbak az árak, ám ennek ellenére is már most rengeteg látogató érkezett - derül ki az RTL Híradó riportjából. 

Mint azt a Naphíre megírta, Pozsonyban már november elején felállították a város karácsonyfáját. A korai időpontra azért volt szükség, mert nem tudott volna behajtani az autódaru később, mikor már a vásár bódéit is felépítették.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés