Hirdetés

Karácsony Gergely nagyon kiakadt: "nem kellett volna félrevezetni a szavazókat"

Nap Híre portré Nap Híre

A jogorvoslat mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép - közölte a tisztségért újrainduló Karácsony Gergely főpolgármester szerda este a közösségi oldalán, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a másodikként végzett Vitézy Dávid fellebbezésére elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását.

A főváros vezetője, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje azt írta: Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy-szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét - tette hozzá.

"Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás" - közölte Karácsony Gergely, aki szerint "ez volt a választók igazi félrevezetése".

A főpolgármester azt írta, Vitézy Dávid "most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek" - írja az MTI. 

A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

A határozat ellen - jogszabálysértésre való hivatkozással - három napon belül lehetett fellebbezni.

Vitézy Dávid, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltje korábban közölte, hogy 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különség közte és Karácsony Gergely között. Összesen 24 592 érvénytelen szavazat volt, a győztes főpolgármester, Karácsony Gergely pedig csak 324 szavazattal nyert, sokan pedig Vitézy mellett Szentkirályi neve mellé is odaírták az ikszet. Vitézyék érvelése az, hogy szerintük több helyen érvénytelennek számolták ezeket a szavazatokat, pedig ez érvényesnek számít, irreleváns ugyanis, hogy a visszalépett Szentkirályihoz mit firkált valaki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés