Hirdetés

Karácsonyra beüt a baj, idén még az ünnep is más lesz

Garai Kitti portré Garai Kitti

A boltok polcain egyre sűrűbben láthatunk karácsonyi termékeket, ám a szakértő szerint idén elmarad a hagyományos ünnepi elővásárlás. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy véli, az infláció és a rezsiárak emelkedése miatt most más lesz a karácsony. A novemberi Black Friday is szűkösebb lesz, elővásárlásra nem tudnak pénzt szánni az emberek, ráadásul áruhiányra és jelentős drágulásra is lehet számítani. 

"Már készülnek a boltosok a karácsonyra, azonban a hagyományos ünnepi elővásárlást gyakorlatilag elsöpörte a vásárlókat sújtó pluszteher, amely az infláció és a rezsiszámlák emelkedésével jelentkezett" - fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy a szűkös családi kasszák kisebb vásárlói kosarakkal járnak majd. 

A kiskereskedelemben ilyenkor már a karácsonyi időszakra való készülődés a jellemző, hiszen sokan már ilyenkor elkezdik beszerezni ami a fa alá kerül. Vámos György szerint az esetlegesen fellépő áruhiány, valamint a szállítási nehézségek miatt célszerű már most is előtervezni a karácsonyi ajándékokkal. 

Ugyanakkor a szakértő megjegyezte, hogy az elszálló árak miatt a családok nagy része hónapról hónapra tervezi a költségvetést, ezért kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a karácsonyi ajándékok mielőbbi beszerzésére fordítsák a szűkös büdzsét. "Nem tartom valószínűnek, hogy ilyen drágulási hullám közepette a vásárlók széles körének lenne arra pénze, hogy elővásároljon. A több területen is tapasztalható áremelkedés, ami minden mobilizálható pénzt felemészt" – mondta Vámos az Indexnek.

Idén a Black Friday sem jelent majd hatalmas megváltást, ugyanis a szakértő szerint valószínűsíthető, hogy az áruházak nem fognak tudni az előző évekhez hasonló akciókat kínálni. 

Vámos György kiemelte: számolni kell azzal, hogy egyes iparicikkek tekintetében - például a karácsonyi ajándékozás alkalmával népszerűnek számító elektronikai cikkeknél - készlethiány léphet fel, emellett pedig várhatóan drágulnak is. Előbbiért a chiphiány, valamint az ellátási láncok akadozása, utóbbiért az inflációs hatások tehetők felelőssé. "Válogatni lehet majd, de a megszokott választékon belül lehetnek olyan árucikkek, amelyekből nem lesz elegendő a polcokon" - tette hozzá. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés