Hirdetés

Megállíthatatlanul terjed Európában a halálos kór, veszélyben vannak a gyerekek

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy azt korábban a Nap Híre is megírta, a gyors sebességgel terjedő kanyaró miatt már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelmeztetést adott ki, ugyanis tavaly január és október között megháromszorozódott a fertőzöttek száma Európában az előző év adatai hoz képest. Ráadásul Romániában tavaly december elején országos járványnak nyilvánították a kanyarót, miután a regisztrált megbetegedések száma megközelítette a kétezret és a fertőzés az ország 41 megyéje közül már 29-re átterjedt.

Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy megállíthatatlanul terjed a betegség már Szlovákiában is, ahol a kanyaróval kapcsolatos beoltottság a kollektív immunitás szintje alatt van, ráadásul ezzel egyidőben folyamatosan emelkedik az oltásellenesek száma is - számolt be a hírről a Paraméter.

Kate O'Brien, a WHO immunológusa szerint a kanyaró az egyik leginkább fertőző betegség, ami a levegőn keresztül nagyon gyorsan terjed, leginkább az oltatlanok között.

A lap kiemelte, hogy Szlovákiában tavaly hat kanyarós beteget regisztráltak és csaknem mindegyikük külföldön kapta el a fertőzést. Jelen pillanatban a legtöbb kanyarós esetet Nagy-Britanniában tartják számon, ahol október óta 216 személynél mutatták ki a fertőzést, akiknek a többsége 10 év alatti gyermek.

A szlovák egészségügyi minisztérium fő gyermekorvosa megkongatta a vészharangot és kijelentette, ilyesmit Szlovákiában sem lehet kizármi, mivel ha oltatlan személy vagy gyerek találkozik a kanyarót okozó vírussal, akkor vélhetően nem tudja elkerülni a megfertőződést. Elena Prokopová hozzátette, a kollektív immunitáshoz a népesség 95 százalékának a beoltottságára lenne szükség.

Ez alapján csaknem minden szlovákiai megyében veszélyben van a lakosság, kivéve Nyitra és Nagyszombat megyét, ahol a beoltottsági szint eléri ezt a határt.

A gyermekorvos arra figyelmeztetett, hogy a kanyarónak gyakran súlyos a lefolyása és akár súlyos szövődményeket is okozhat, például központi idegrendszeri károsodást, szívbetegséget és súlyos tüdőgyilladást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés