Hirdetés

Kinyírják a turisták a Kanári-szigeteket?

Nap Híre portré Nap Híre

A Kanári-szigetek lakóinál végleg betelt a pohár a turisták miatt. A szigeteken tiltakozásokat terveznek a közeljövőben, ugyanis sokan úgy érzik, hogy a fenntarthatatlan látogatóáradat tönkreteszi az életüket.

2023-ban a szigetcsoport rekordszámú, 14,1 millió külföldi látogatót vonzott, ám a helyiek ennek egyáltalán nem örülnek. Vannak, akik arról számolnak be, hogy a lakásárak emelkedése miatt autóikba vagy barlangokba kényszerülnek. 

Éhségsztrájk jön

Hivatkozás másolása

Egy tenerifei aktivistacsoport éhségsztrájkot tervez a jövő héten két új szálloda építése miatt - írja a Roadster. A portál felidézte, korábban a hatóságok már leállíttatták a munkálatokat a tenerifei Puertito de Adejében található Hotel La Tejita és Cuna del Alma építkezésén a környezeti előírások megsértése miatt, de az építkezés a közelmúltban folytatódott.

A Canarias Se Agota (a Kanári-szigetek elkeltek) nevű csoport szintén demonstrációt tervez, április 20-án Tenerifén, Gran Canarián, Lanzarote-on és La Palmán tüntetnek A Kanári-szigeteknek is van határa felirattal. Szintén hasonló céljai vannak a Canarias se Exhausta (A Kanári-szigetek kimerültek) nevű szervezetnek.

Az aktivisták azt mondják, nagyon szívesen fogadják a turistákat a szigeteken, azonban szeretnék, ha fenntarthatóbb lenne a turizmus. "Tenerife kis sziget, korlátozott erőforrásokkal. Az utakon túl nagy a forgalom, kevés a víz, a szállodák pedig tele vannak" - mondta Ruben Zerpa, a Canarias Se Agota tagja, aki például a megfizethetetlen bérleti díjakra panaszkodott. "Körülbelül kilencszáz eurót (körülbelül 350 ezer forintot) keresek, és a párommal élek, de a bérleti díj nyolcszáz euró (mintegy 312 ezer forint) havonta. Ez Santa Cruz, ami nem is tartozik a sziget legdrágább részei közé" - mesélte.

A lakosok egyébként már másképpen is próbálkoztak, hogy elriasszák a turistákat: különböző táblákat, plakátokat és matricákat helyeztek ki "túlzsúfoltság miatt zárva” felirattal. 

A Kanári-szigetekre érkező nyaralók áradata az egészségügyi szolgáltatásokra, a hulladékgazdálkodásra, a vízellátásra és a biológiai sokféleségre is nyomást gyakorol.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés