Hirdetés

Kamu ügyekre hivatkozott a ChatGPT, óriási bajban egy ügyvéd

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy New York-i ügyvédnek a bíróság elé kell állnia, miután a cége a ChatGPT mesterségesintelligencia-eszközt használta jogi kutatásokhoz.

Egy bíró szerint a bíróság "példátlan körülményekkel" szembesült, miután kiderült, hogy egy beadvány nem létező jogi esetekre hivatkozik - írja a BBC.

Az eszközt használó ügyvéd azt mondta a bíróságnak, hogy "nem volt tudatában annak, hogy annak tartalma hamis lehet". 

Az eredeti ügyben egy férfi pert indított egy légitársaság ellen egy állítólagos személyi sérülés miatt. A jogi csapat által készített beadványban több, korábbi bírósági ügyre hivatkoztak, hogy precedensekkel bizonyítsák, miért kell az ügyet kivizsgálni.

A légitársaság ügyvédei azonban később levelet írtak, amiben megírták, hogy nem találják az említett precedenseknek a nyomát.

Kiderült, hogy az ügyvédi iroda a ChatGPT segítségét kérte, hogy találjon nekik precedenseket. Az iroda vezetője nagyon sajnálja a történteket, nem tudta, hogy a mesterséges intelligencia által írt megoldások nem feltétlenül fedik a valóságot. Azt is megfogadta, hogy soha többet nem fogja használni a mesterséges intelligenciát a jogi kutatásaihoz.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés