Hirdetés

Jön a közel 50 fokos hőség, rettenetes hőhullám érkezik, borzalmas hetek várnak Dél-Európára

Nap Híre portré Nap Híre

Rettenetes hőség közelít. Az ok egy úgynevezett hőkupola.

A Naphire.hu is írt arról, hogy borzalmas hőség várható Magyarországon. Ennél is súlyosabb a helyzet Dél-Európa országaiban, többek között a Balkánon.

Erős hőhullám van kibontakozóban Dél-Európában, ahol sok helyen már most is a 40 fokot súrolják a maximumok. Sőt Görögországban, és Törökország nyugati részén jelenleg van ahol a 42-43 fokot is eléri a hőmérséklet.

Ez a forróság pedig a hétvégén és jövő héten tovább fog fokozódni, ugyanis az Afrika felől érkező forró légtömeg egy úgynevezett hőkupolát hoz létre a Földközi-tenger felett – írja az Időkép.

A hőkupola egy nagy területen magas hőmérsékleteket és hosszantartó hőséget okozó meteorológiai jelenség. Egy magas nyomású képződmény, melynek belsejében a leáramlások dominálnak. Mivel a lefelé irányuló légáramlás melegszik és a nedvességet elpárologtatja, a hőkupolák gyakran súlyos szárazsághoz és hőhullámokhoz vezetnek. A hőkupola hatását súlyosbítja az, hogy a felhőmentes idő miatt akadálytalan a besugárzás, ami a földfelszínt felmelegíti, és ez a hő nem tud elszökni a magasnyomású rendszer miatt. Emiatt a hőmérséklet tovább növekszik, gyakran történelmi csúcsértékeket elérve.

Az olasz meteorológiai társaság a Cerberus nevet adta ennek a hőhullámnak, mégpedig a Dante Poklában szereplő háromfejű kutya után. A hőség valóban pokoli lesz, a csúcshőmérsékletek Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban is sokfelé 40-45 fok között fognak alakulni, sőt néhol ennél is melegebb, 47-49 fok is előfordulhat.

Tőlünk délre, a balkáni országok is részesülnek a hőhullámból, helyenként Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Észak-Macedóniában is lehetnek 40 fok feletti hőmérsékletek.

A hőség miatt jelenleg 5 olasz és görög régióban rendeltek el piros figyelmeztetést. Hazánkban szombat éjféltől lép életbe a harmadfokú hőségriasztás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés