Hirdetés

Sokkoló hír érkezett a jogosítványokról, nem fog örülni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az egész Európai Unióban az egekbe szökött a jogosítványok ára. 

Mint azt a Naphire.hu is megírta, az Európai Bizottság március elején mutatta be a közlekedésbiztonsági csomagját, amiből kiderült, hogy drasztikus szigorítás jöhet a jogosítványoknál. Amellett, hogy egyre keményebb feltételeket szabnak a jogosítványszerzéshez, azzal is szembesülnünk kell, hogy brutál sok pénzt is elkérnek érte.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat megnézte, mennyibe kerül most a jogosítványszerzés az egyes tagállamokban. Az adatok szerint 2022-ben átlagosan 4,8 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban, ami csaknem háromszoros áremelkedést jelent a négy évvel korábbi állapotokhoz képest, amikor csak 1,7 százalékos volt a drágulás - írja az Infostart.

2020-ban, a Covid első évében még 1,6 százalék volt a ráta, egy évvel később már a duplája, és a drágulás vélhetően idén még tovább gyorsul a fokozódó inflációs nyomás és az üzemanyagárak miatt.

A tagállamok közül a legjobban Csehországban emelkedtek a jogosítványszerzés költségei (19,6 százalék), utána következik Bulgária (18,0), Olaszország (13.3), Litvánia (11,2) és Lengyelország (11,1). Ciprus volt az egyetlen tagország, ahol csökkentek a költségek (–1,6).

Érdekesség, hogy Magyarországon 2018-ban jobban emelkedtek a költségek, mint 2022-ben: öt éve a statisztikai adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt a jogosítvány ára az előző évhez képest, míg tavaly 6,2 százalékkal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés