Hirdetés

Súlyos módosítás lesz a jogosítványnál, minden magyar autóst érint

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy törvénymódosításnak köszönhetően 2023 januárjától a jogosítványt és a forgalmit már nem kell maguknál tartaniuk az autósoknak.

Egy közúti ellenőrzés során eddig mérlegelési jogkörrel rendelkeztek a rendőrök azzal kapcsolatban, hogy az ellenőrzött sofőr bemutatja-e a forgalmi engedélyét vagy a jogosítványát. Vagyis akár szóbeli figyelmeztetéssel is megúszhatták az autósok, ha például otthon felejtették a jogosítványukat - emlékeztet az atv.hu. Ezt nevezhetjük súlyos módosításnak a jogosítvány esetében, főleg, ha az eddigi szigort vesszük alapul. 

Viszont az igazoltatás során a rendőr akár 5 vagy 50 ezer forintos helyszíni bírsággal is sújthatja a feledékeny sofőröket. A törvény nem tesz különbséget az a kategóriás, a b kategóriás, illetve a c kategóriás jogosítvány között.

A közúti ellenőrzés során könnyebb helyzetbe kerülnek a sofőrök 2023. januárjától
A közúti ellenőrzés során könnyebb helyzetbe kerülnek a sofőrök 2023. januárjától police.hu

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28. óta hatályos módosítása azonban jelentős könnyebbséggel jár majd. Eszerint 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. Fontos kitétel, hogy a változás csakis azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Tehát a magyar jogosítvánnyal rendelkező, külföldi rendszámú autót vezető személy továbbra is magánál kell hogy tartsa a jármű okmányait.

Mivel a rendőrök már évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat, ezért a módosítás gyakorlatilag csupán lekövette az informatikai fejlesztéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés