Hirdetés

Olyan drága lett a jogosítvány, hogy sokan inkább lemondanak róla

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az elmúlt két évben 41 százalékkal drágultak a tanfolyamok, a Tanintézetek Szövetsége szerint már 500 ezer forintba kerülhet a jogosítvány megszerzése. A brutális áremelkedés miatt a felére zuhant az autóiskolába jelentkezők száma.

Lukácsa Dalma arról számolt be az RTL Híradónak, hogy többet kell gyakorolnia a kötelező 30 óránál. Ötödjére próbálkozik, de eddig nem sikerült a vizsgája. Segítik a szülei és munkát vállalt az egyetem mellett, így ki tudja fizetni a jogosítvány költségeit. "Jelenleg körülbelül olyan 60 óra környékén járok. Ez úgy hozzávetőleg 500-550 ezer forintot tett ki eddig. A jelenlegi vizsgám sajnos nem sikerült, úgyhogy még órákat kell vásárolnom” – mondta a fiatal lány.

A Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Szövetségének elnöke azt állítja: az üzemanyag és a javíttatás drágulása miatt emelkedett meg ennyire a jogosítvány ára, ráadásul több adót is kell fizetniük a KATA tavalyi megszüntetése óta, ezért kénytelen áthárítani a költségeket. "A tavalyi létszámhoz képest jelenleg olyan 50 százalékos visszaesés van. Ennek több oka van, a gazdasági helyzet, illetve ezek a gyerekek általában 17 évesek, önálló keresettel nem rendelkeznek" - mondta Jovánovics János.

Még nincs vége az áremelkedésnek

Hivatkozás másolása

A KSH legutóbbi adatai szerint tavaly év végén a jogosítvány már majdnem átlag 305 ezer forintba került. Ez 41 százalékos áremelkedés. A Tanintézetek Szövetsége szerint azonban ennél is magasabb összeggel érdemes számolni.  

"Inkább olyan félmillió forintban gondolkodjon, illetve afölötti összegben. Ha ne adj Isten megbukna a vizsgán, vagy újabb vezetési vizsgákat kellene vennie, az még megdobhatja a költségeket. Ugye már maga a KRESZ-tanfolyam is 80 ezer forintba kerül" – magyarázza Szánthó Péter, a Pénzcentrum.hu elemzője.

A KRESZ-tanfolyam díjának egy részét többeknek visszatéríti az állam, a 20 évnél fiatalabbak 5, a GYES-en lévőknek pedig 3 éve. A támogatás mértéke viszont azóta nem változott, legfeljebb 25 ezer forint. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, az idei évben nem, de a jövő évi költségvetésben el tudja képzelni, hogy ennél magasabb támogatási összeg szerepeljen. 

Tavaly októberig, a bevezetése óta eltelt néhány év alatt majdnem 140 ezren igényelték a sikeres KRESZ-vizsga esetén járó állami támogatást az Államkincstár adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés