Hirdetés

Rettenetes járványhullám tarolja le az országot, gyerekek vannak veszélyben

Garai Kitti portré Garai Kitti

Tízszer annyi beteg gyerek van, mint általában szokott lenni.

Több légzőszerveket támadó vírus ütötte fel a fejét az elmúlt időszakban. A gyerekek körében most éppen a skatlát terjed nagyon, az iskolákban már olyan nagy a létszámhiány, hogy több osztályt is összevontak. Sokaknak folyik az orra, tüsszögnek vagy éppen lázzal küzdenek, pedig az influenzaszezonnak már vége. Dr. Rusvai Miklós a skarlátról azt mondta, hogy hosszú ideig ritka volt ez a betegség Magyarországon: körülbelül heti 15-20 eset volt országszerte, de teljesen soha nem tűnt el.

"Ez a viszonylag alacsony szám azonban most hirtelen megugrott, és heti háromszáz fölötti esetszámot is diagnosztizálnak az orvosok. Jó hír viszont, hogy a betegséget ma már jól lehet kezelni" - mondta Rusvai

Az év elején nagyon erőteljes, a légzőszerveket támadó járvány zajlott Magyarországon, több vírus is tarolt egyszerre, ráadásul a tünetek lassan múltak el. Volt, hogy hetek vagy több mint egy hónap is kellett a gyógyuláshoz. Elsősorban fiatalok és gyerekek kapták el a fertőzést, például az adenovírust. Szerencsére ezek a légzőszervi vírusfertőzések április végén veszítettek erejükből és abbamaradt a járvány - írja a Ripost.

"Ezeknek a vírusfertőzésnek a jellegzetessége az volt, hogy az esetek 30-35 százaléka 14 év alatti gyerekek körében jelentkezett, a másik 35-40 százalék pedig a fiatal felnőttek, tehát a fertőzött gyerekek szülei körében, a 35 év alatti korosztályban. Ilyen volt például az óriássejtes vagy más néven RS vírus, amely egy alsó és felső légúti fertőzést –hörgő- és tüdőgyulladást– okozó vírus volt és cseppfertőzéssel terjedt. Vagy a Human Metapneumovírus, amely szintén kisgyerekeknél vagy legyengült immunrendszerű felnőtteknél jelentkezett. Emellett erőteljesen jelen voltak az adenovírusok is, illetve egy nagyon erős influenzajárvány is lecsengett. Annak, hogy egyszerre ennyi vírus volt jelen, az az oka, hogy a Covid-járvány után levettük a maszkokat, megszűnt az online oktatás, a távmunka és robbanásszerűen terjedni kezdtek a cseppfertőzéssel terjedő vírusok, főként a gyerekek és a fiatal szülők körében" 

- magyarázta a virológus. Beszélt arról is, hogy a drasztikus influenzajárvány 5-7 évenként jelentkezik Magyarországon, de most ez kitolódott 8 évre. "Mivel most sokan immunizálódtak, a következő 2-3 évben nem kell számítani sem intenzív influenzavírus-járványra, sem pedig egyéb légzőszervi vírusfertőzésekre. A skarlát, az más tészta, hiszen az korábban is volt szórványosan, és ezután is lesz " - tette hozzá. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés