Hirdetés

A háború szülte a legendás antikatonát, aki ma is mindenkit megnevettet

Morvay Péter portré Morvay Péter

„Akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe” – leghíresebb regényhősének mondása képletesen a szerző életéről is szólhatna. 140 éve született Jaroslav Hašek.

A cseh írót legendás hőse, Svejk tette halhatatlanná, neki azonban alig 40 év adatott. 

Hašek egy átalakuló, forrongó világban kereste a helyét, inkább kevesebb, mint több sikerrel. 

Ha nem írja meg Svejk kalandjait, talán még hazájában is alig-alig tudnának róla. De megírta, így ő lett a cseh irodalom világszerte legismertebb írója, teremtménye, 

Svejk, a derék katona pedig a bukdácsoló kisember legendás alakja.

Jaroslav Hašek főhőse, Svejk világhírűvé vált
Jaroslav Hašek főhőse, Svejk világhírűvé vált BBC

Hašek fiatalon meghalt apjához hasonlóan alkoholista kisértelmiségi volt, keveset tanult, de sokat olvasott, válogatás nélkül mindent.

Miután kimaradt a középiskolából, volt házaló ócskaruha-kereskedő, egy ideig apja példájára banktisztviselőséggel próbálkozott. 

Onnét azonban hamar elbocsátották, mert gyakran igazolatlanul és indokolatlanul elmaradt. Volt kutyakereskedő is, de már írással is próbálkozott.

Apró humoros írásait a legkülönbözőbb szellemű újságok is közölték, de belső munkatársnak, igazi újságírónak sehol se fogadták be. 

Hamar kialakult benne az a meggyőződés, hogy az újságírás ugyanolyan csalás és hazugság, mint a kereskedelmi élet, a politika, a világnézet vagy a vallás.

 Cikkeket adott mind a konzervatív, klerikális lapoknak, mind a szociáldemokratáknak, az anarchistáknak. 

Bejárta csaknem az egész Osztrák-Magyar Monarchiát, de sehol sem érezte jól magát.

Az osztrákokat éppúgy nem szerette, mint a magyarokat, az urakat ugyanúgy megvetette, mint a módos polgárokat. 

Vissza-visszatért szülővárosába, Prágába.

A kocsmatöltelékek, a nincstelenek, a munkakerülő szerencsevadászok és általában a reménytelen kisemberek közt találta azokat a furcsábbnál furcsább alakokat, akikről végül múlhatatlan regényhőseit mintázta.

31 éves volt, amikor 1914-ben Európát betöltötte a fegyverzaj.

Hašek előbb osztrák közlegény volt, majd ő is azonnal átállt, és hol a cseh légió tagja volt, hol beállt az orosz hadseregbe. 

Amikor 1917-ben a cári rend összeomlott, lelkesen és kalandosan vett részt a forradalmi tevékenységekben.

Egymás után, néha egyszerre volt különböző pártok tagja. Volt bolsevik, mensevik, anarchista. 

Egyik eszmevilágban se hitt, de kipróbált minden lehetőséget. 

A háború után hazatérve megtalálta a nagy témát, és megalkotta a halhatatlan figurát: Svejket, a cseh kispolgárt, aki a kényszerű katonai szolgálatban a magát hülyének tettető bölcs szerepét játszotta.

Így született Svejk, a „derék katona”, aki a világháborúban rejtett bölcsességével kigúnyolja a hadsereg és az egész közép-európai társadalom fontoskodó, nagyképű alakjait.

A regény sikeréhez a híres karikaturista, Josef Lada is hozzájárult, aki megrajzolta és múlhatatlan figurává tette Svejk képét. 

Hašek egészsége azonban ekkorra annyira megromlott, hogy a Svejk végét már csak diktálni tudta barátjának, nem is készült el vele teljesen. 

Nem volt egészen 40 éves, amikor meghalt. 

A regény befejezését egy Vanek nevű íróbarátja vetette papírra. Mire azonban ez megjelent, Hašek már világhírű volt, a cseh irodalom máig legnagyobb szatirikusa. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés