Hirdetés

Egy amerikai milliárdos az első civil személy, aki részt vehet egy űrsétán

Virág Sára portré Virág Sára

Jared Isaacman amerikai milliárdos az első civil személy, aki privát űrsétán vehet részt. 

Az űrséta az egyik legveszélyesebb tevékenység, amit bárki is elvégezhet az űrben. A mai napon négy órás késéssel, de a SpaceX legénysége végül megadta az engedélyt az űrsétára. A Dragon névre keresztelt kapszula belsejében készült képeken azt látni, ahogy a négy fős legénység felkészül a történelmi sétára, és egymással is lepacsiznak – írja a SkyNews. A szóban forgó űrmisszió az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX és Jared Isaacman milliárdos vállalkozó közös projektje.

A 41 éves Jared Isaacman volt az első, aki kiszállt a kapszulából, és csatlakozott a már űrben lebegő kis csapathoz. A jelenetet a férfi testkamerája rögzítette, amint felemelkedik a keskeny nyíláson keresztül ki a világűrbe. A férfi annyit mondott, "gyönyörű" amint körbepillantott maga körül. Közben a kezét és a lábát is megmozgatta, hogy tesztelje az űrruhája mobilitását, miközben végig a kapszulába kapaszkodott. A milliárdos a felszállás előtt úgy fogalmazott, "bármilyen nagy kockzattal is jár ez a kis kaland, attól még megéri". 

A milliárdos kedden indult útnak a világűrbe egy SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén, az útitársai pedig Scott Poteet, az amerikai légierő nyugalmazott alezredese, valamint Sarah Gillis és Anna Menon, a SpaceX vezető mérnökei. A Polaris Dawn névre keresztelt akció célja egy új űrruha tesztelése volt. Az Elon Musk vezette cégnek kétség kívül ez volt eddig a legkockázatosabb küldetése: az űrkapszula ugyanis nem rendelkezett biztonsági légzsilippel, az űrruhák pedig sokkal vékonyabbak voltak a megszokottnál. 

Eddig csak komoly gyakorlattal rendelkező, tapasztalt űrhajósok tettek űrsétákat. Az akcióról készült videó ide kattintva tekinthető meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés