Hirdetés

Friss hírek érkeztek az Izraelben rekedt magyarokról, újabb evakuációs műveletre készül a külügy

Nap Híre portré Nap Híre

További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből, ők jelenleg hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hazaszállítja majd őket Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel a körülményekhez képest, a biztonsági helyzet viszont továbbra is rendkívüli aggodalomra ad okot, ezért a legfőbb feladat a konzuli védelemre regisztrált több mint kétszáz magyar állampolgár hazajuttatása - írja az MTI.

Az előző nap bejelentett evakuációs művelettel kapcsolatban tudatta, hogy munkatársai rámenőssége nyomán sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a lehetőséggel.

A 65 magyar állampolgár körül közül 18-an gyerekek, ők fel is szálltak erre a hajóra. Jó hír, hogy a hajó immáron elhagyta az izraeli felségvizeket és Ciprus felé halad

- mondta. "A kikötést követően az ottani nagykövetségünk munkatársai várják a magyar állampolgárokat, akiket busszal a repülőtérre fognak szállítani, s onnan pedig különgéppel hazaszállítjuk őket Magyarországra" - tette hozzá. Majd elmondta, hogy az érintettek várhatóan péntek délután fognak megérkezni.

Szijjártó Péter közölte, hogy az Izraelben maradtak közül "meghatározott számú" magyar állampolgár hamarosan üzenetet fog kapni egy újabb evakuációs műveletről.

"Itt is szeretném ismételten elmondani, hogy ha ezzel a következő evakuációs művelettel kapcsolatban bármi is idő előtt nyilvánosságra kerül, akkor az veszélyezteti biztonságos végrehajtást, az abban részt vevő emberek életét, és ezért az evakuációs művelet lefújásához vezethet" - figyelmeztetett.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Szijjártó Péter szerdán is arról számolt be, hogy újabb magyarokat sikerült kimenekíteni Izraelből, akkor szám szerint öt állapolgárt menekítettek ki a háború sújtotta országból.

Mi is folyamatosan beszámolunk róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn azt ígérte, hogy az izraeli hadsereg "soha nem látott erővel" fog támadni a Hamászra. A túszok szabadon engedéséről egészen addig nem tárgyal a terrorszervezet, amíg a harcok le nem zárulnak a Gázai övezetben. A halálos áldozatok száma közben folyamatosan nő, a legutóbbi hírek szerint már több mint 1300 izraeli halottja van a támadásnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés