Hirdetés

Brutális terrortámadásra készülhetett egy boszniai férfi, aki az Iszlám Állammal is kapcsolatban állt

Nap Híre portré Nap Híre

A férfi korábban a szíriai harcokban is részt vett.

A bosznia-hercegovinai ügyészség arról számolt be, hogy hétfőn őrizetbe vettek a hatóságok egy boszniai férfit, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és békés muszlimok elleni terrortámadásra készülhetett. A 43 éves férfit az ország középső részén, Zenicában fogták el, korábban már ült börtönben, szintén terrorcselekmények miatt.

A hatóságok most azzal gyanúsítják, hogy online az Iszlám Állam támogatóival kommunikált, és telefonnal működésbe hozható robbanószerkezet építéséhez kért iránymutatást. A rendőrség szerint olyan muszlim tanítók elleni támadásra készült, akik ellenzik a militáns cselekedeteket, és a szélsőséges tevékenységekről a hatóságokat is rendszeresen értesítik - írja a Demokrata.

A lap felidézte, hogy a nyugat-balkáni országból 2012 óta több százan csatlakoztak az Iszlám Államhoz a szíriai és iraki harcokban, ám a hatóságok szerint 2016 óta nem indultak útnak további harcosok a térségből. Ennek az oka, hogy az ország tiltja a részvételt külföldi fegyveres konfliktusokban, illetve a toborzást és a kiképzést is, valamint azokat is bünteti, valamint megfigyeli, akik visszatértek a harcterekről.

 Eddig 46 visszatérő iszlamistát ítéltek el.

A boszniai muszlimok többsége kerüli a szélsőségeket, de többen is csatlakoztak az iszlám radikális ágához, a szalafista mozgalomhoz, amelyet az 1992-1995-ös boszniai háború idején a térségbe érkező külföldi harcosok, a mudzsahidek terjesztettek el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés