Hirdetés

Irgalmatlan támadást indítottak Ukrajnában az oroszok, brutális vérfürdő kezdődött

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Oroszország hétfőn több tucat rakétát lőtt ki Ukrajna városaira. Az iszonyatos erejű támadás legalább 24 ember halálát okozta, és szétzúzott egy kijevi gyermekkórházat, ahol a romok alatt rekedtek a támadás áldozatai- közölték tisztviselők.

Önkéntesek, orvosok és mentőmunkások tucatjai ástak az Okhmatdyt gyermekkórház egy részének törmelékei között, kétségbeesetten kutatva túlélők után a ritka nappali bombázás után.

Az elsősegélynyújtók fedezékbe menekültek, amikor a szirénák és a robbanás órákkal az első csapások után megszólaltak, amelyek az orosz légitámadások elleni védekezéssel küzdő Ukrajnát érték.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy az orosz erők több mint 40 rakétát lőttek ki legalább öt nagy polgári csomópontra, főként az ország déli és keleti részén, valamint Kijevre.

A támadásra akkor került sor, amikor Zelenszkij Varsóba látogatott, mielőtt a NATO washingtoni csúcstalálkozójára utazott volna, ahol várhatóan nagyobb katonai támogatásért folyamodik az ország szövetségeseihez.

Az AFP riporterei a támadások helyszínén légiriadó-szirénákat és robbanásokat hallottak, amikor a rakéták a fővárosba csapódtak, és a lezuhant lövedékek törmelékei a városra zúdultak.

Támadás a kórház ellen

Hivatkozás másolása

A 40 éves Natalia Svidler a csapás idején a kórházban volt kétéves kisfiával, akit a héten műtöttek volna meg, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.

"A nővérek azt mondták, hogy menjünk le az alagsorba. Egy idő után dübörgést hallottunk, majd az alagsorban a mennyezet egy kicsit beszakadt" - mondta a helyszínen. "Természetesen mindenki nagyon megijedt. Mindenki sikoltozni és futni kezdett" - mondta az AFP-nek.

A város tisztviselői szerint a támadás több lakóépületet és egy irodaházat is megrongált Kijevben, ahol az AFP riporterei lángoló autókat és elszenesedett udvarokon széttépett fákat láttak.

Szisztematikusan támadják az energiaszektort

Hivatkozás másolása

A DTEK ukrán energiaszolgáltató azt is közölte, hogy három elektromos alállomás megsemmisült vagy megrongálódott a támadásban, amely a legutóbbi a sorozatos támadások közül, amelyek az elmúlt hónapokban megfelezték az ország energiatermelési kapacitását.

Zelenszkij elmondta, hogy ismeretlen számú ember rekedt az Okhmatdyt gyermekkórház romjai alatt, és nem világos, hogy hányan haltak meg.

Az AFP riportere egy holttestet látott a helyszínen. Önkormányzati tisztviselők közölték, hogy öt embert húztak ki a romok alól, míg legalább 10 ember meghalt a Kijevet ért támadásban.

Az orosz erők többször célba vették a fővárost azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában inváziót indított Ukrajna ellen, és a legutóbbi nagyobb támadás Kijev ellen drónokkal és rakétákkal a múlt hónapban történt.

Támadások országszerte

Hivatkozás másolása

Zelenszkij szülővárosában, Krivij Rigben, amelyet többször is célba vettek orosz bombázások, a csapásokban legalább tízen meghaltak és több mint negyvenen megsebesültek - közölték ottani tisztviselők.

Az ugyanebben a régióban található Dnyipróban, egy körülbelül egymillió lakosú városban egy ember meghalt és hatan megsebesültek - közölte a régió kormányzója -, amikor egy magas lakóépületet és egy benzinkutat ért találat.

A keleti Donyecki területen, ahol az orosz erők az elmúlt hetekben falvak sorát foglalták el, a regionális kormányzó szerint három ember halt meg Pokrovszkban - egy olyan városban, amelynek lakossága a háború előtt mintegy 60 000 fő volt.

A Kreml nem kommentálta azonnal a csapásokat, de ragaszkodik ahhoz, hogy erői nem céloznak polgári infrastruktúrát.

Zelenszkij és más kijevi tisztviselők sürgetik Ukrajna szövetségeseit, hogy küldjenek több légvédelmi rendszert, köztük Patriotokat a háború sújtotta országba, hogy segítsenek kivédeni a halálos orosz légibombázást.

"Oroszország nem hivatkozhat arra, hogy nem tudja, hová repülnek a rakétái, és teljes mértékben felelősségre kell vonni minden bűncselekményéért" - írta Zelenszkij egy másik bejegyzésében a közösségi médiában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés