Hirdetés

Akciófilm élőben: Iránba tévedt az izraeli katona, a Moszad szabadította ki

Morvay Péter portré Morvay Péter

Kilenc órát töltött a sirázi nemzetközi repülőtéren egy izraeli katona, akinek a repülőgépe biztonsági okokból szállt le Iránban. 

Az irániak feltehetően nem tudták, hogy az Üzbegisztánból az Egyesült Arab Emírségekbe tartó gépen egy izraeli állampolgár utazik.

A vészhelyzet miatt a Moszad azonnal intézkedett és az izraeli miniszterelnököt is tájékoztatták arról, hogy a teheráni rezsim túszul ejthet egy katonájukat.

Az izraeli hírszerző ügynökségnek sikerült felvennie a kapcsolatot a katonával, akit

utasítottak, hogy rejtse el a személyazonosságát és egy szót se beszéljen héberül.

Az incidens előzménye, hogy az üzbég fővárosból, Taskentből az egyesült arab emírségekbeli Dubajba tartó civil légijárat az egyik utas egészségügyi állapota miatt kényszerleszállást kért. A gépet a sirazi nemzetközi repülőtérre irányították.

Az iráni Shiraz Nemzetközi Repülőtér, ahol a vészhelyzet kialakult
Az iráni Shiraz Nemzetközi Repülőtér, ahol a vészhelyzet kialakult

A gépen egy 19 éves, oroszul beszélő izraeli katona utazott, aki nyaralni volt, és családját látogatta meg Üzbegisztánban. 

A kényszerleszállás után az utasokat leszállították a gépről, és a terminálba kísérték őket. A katonának sikerült felhívni a szüleit, akik értesítették a parancsnokait. Az információt a hadsereg vezérkari főnökének továbbították, aki értesítette Jair Lapid miniszterelnököt is.

Az izraeli hírszerzés attól tartott, hogy ha kiderül a fiatal katona személyazonossága, túszul ejthetik őt, megtorlásként az Irán ellen végrehajtott szabotázsakciók miatt.

A Times of Israel értesülése szerint a Moszad akciócsoportot állított fel, de a helyzet súlyosnak tűnt, mert az iráni hatóságok egyesével ellenőrizték az utasok okmányait. A kettős állampolgárságú katona bemutatta a reptéri dolgozóknak az orosz útlevelét, amelyet azonban Izraelben állítottak ki.

Szerencséjére az okmány nem keltett gyanút az ellenőrzés során.

Az utasok kilenc órán át várakoztak a repülőtéren, de végül visszaengedték őket a gépre, amely továbbrepült az Egyesült Arab Emírségekbe. A katona onnan egy másik járattal biztonságosan visszautazott Izraelbe.

Irán feltehetően nem tudott arról, hogy izraeli katona szállt le a területén, és csak azt követően vehették észre, hogy ki utazik a gépen, miután az újra felszállt.

A múltban több olyan eset is volt, amikor az Ázsián átutazó izraelieket vészhelyzet miatt Iránba irányították át - bár ők mindannyian civilek voltak. Az utasok minden esetben incidens nélkül távoztak. 

A nemzetközi légiközlekedési egyezmények tiltják, hogy egy ország ilyen helyzetben letartóztasson vagy őrizetbe vegyen egy személyt, de Irán nem feltétlenül tartja be ezeket, ha ellenséges ország állampolgárairól van szó.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés