Hirdetés

Elegük lett a helyieknek: ebből a városból kitiltották az influenszereket

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az amerikai Vermont államban található Pomfret városa csodálatos látványt nyújt, főleg ősszel, amikor a fák színpompás ruhába öltöznek. Ezt néhány évvel ezelőtt a turisták is kiszúrták, az utána következő években pedig szó szerint elönzönlötték a környéket, hogy szebbnél szebb képeket készítsenek, amelyeket a közösségi oldalukra feltölthetnek. A helyieknek azonban most elegük lett és megálljt parancsoltak.

Fotó: Instagram/Sleepy Hollow Spellbound
Fotó: Instagram/Sleepy Hollow Spellbound

Az Egyesült Államok Vermont államában található Pomfret városába belépve azonnal megérinti az ember lelkét a festői szépség. Északról érkezve a Howe Hill Road egy sor lágy kanyarban ereszkedik lefelé, és minden kanyarulat egy újabb látványt tár fel: zöldellő mezőket, melyeken juhok legelésznek, vagy erdősávokat, ahol a vörös és narancssárga őszi levelek még mindig kapaszkodnak az ágakba.

Azonban kora ősszel a nyugalom messze száll, ugyanis rengeteg kiránduló lepi el a környéket. A 900 fős város szinte megbénul, az autók több mint fele más államok rendszámait viseli, a turisták pedig képesek megállni akár út közben is, blokkolva a két sáv egyikét, csakhogy egy képet készítsenek a csodálatos látványt nyújtó tájról. 

Pomfret, amely csupán egy maroknyi üzletből áll – egy boltból, egy galériával és színházzal rendelkező művészeti központból, valamint néhány önkiszolgáló alma- vagy tökfarmból –, általában egy csendes, szerény hely. De ősszel, amikor a világ minden tájáról érkező turisták lepik el a régió hullámzó dombjait és bájos kisvárosait, minden megváltozik. De ez nem mindig volt így. Egészen a közelmúltig alig voltak Pomfretbe érkező kirándulók, azonban mióta néhány évvel ezelőtt a Sleepy Hollow Farmról, egy 115 hektáros magánbirtokról készült képek vírusként kezdtek terjedni a közösségi médiában, a helyiek szerint a helyzet kicsúszott a kezeik közül. 

Egy gyors pillantás az Instagramra és több ezer képet találhatunk a csodálatos kanyargós földútról, amely az elegáns, 1700-as évekbeli Cape Farmhouse felé vezet. Mostanra pedig ez a farm a legtöbbet fényképezett helyek egyikévé vált az államban. 

"Gyönyörű hely. Kár, hogy mindenki számára tönkrement. Az elmúlt pár évben ez már kezelhetetlenné vált. A turistabuszok csak úgy kiöntötték az embereket oda" - mondta Deborah Goodwin, a Pomfretben található kiállítási központ koordinátora. 

Goodwin szerint a közösségi média influenszerei rendszeresen átmásztak egy kapun, amelyet "Belépni tilos" táblákkal borítottak, felállítottak átöltözőfülkéket, hogy kényelmesen cserélhessék a számtalan ruhájukat, elakadtak "városi autóikkal" a keskeny földúton, és még a szemetet is otthagyták az út mentén. "Rossz volt" – emlékezett vissza. "A lakók a helyi önkormányzathoz fordultak, mert már nem bírták tovább a helyzetet" - tette hozzá. 

Egy GoFundMe felhívásban a szervezők egy csoportja így írt: "Példátlan növekedést tapasztaltunk az Instagram és TikTok által gerjesztett turista 'influenszerek' számában... [akik] megrongálták az utakat, baleseteket okoztak, árokból kellett kimenteni őket, letaposták a kerteket, magántulajdonra végezték el a szükségleteiket... és verbálisan bántalmazták a helyieket." Eddig egyébként 125 adomány és 22 058 dollár gyűlt össze a helyieknek.  

A városvezetés is lépett és úgy döntöttek, hogy a legszebb időszakban (szeptember 23. és október 15. között) lezárják a farmhoz vezető utakat a nem helyi lakosok előtt. 

A döntés azonban feldühítette azokat az utazókat, akik azért érkeztek a környékre, hogy a tökéletes őszi fotót elkészítsék - írja a BBC. "Ez egy szálloda és vidámpark" – gúnyolódott egy Instagram-felhasználó, akinek 153 000 követője van. "Hozzátok el az összes barátotokat és lakóautótokat."

A legtöbb pomfreti lakos hangsúlyozta, hogy nem a turisták ellen vannak; egyszerűen csak azt szeretnék, ha az emberek tisztelettel bánnának a szülővárosukkal. A magántulajdonnal kapcsolatos problémáknál is aggasztóbbnak tartják néhányan a Cloudland Road lakóinak, valamint maguknak a turistáknak a biztonságát. 

Ryan Palmer Windsor megyei seriff azt mondta, ez nem egy olyan út, amelyet arra terveztek, hogy ennyi autó közlekedjen rajta. "2021-ben és 2022-ben hatalmas forgalom állt az úttesten, és még a tűzoltó- és mentőautók sem tudtak átjutni. Mindez egyszerűen túlterhelte a környék infrastruktúráját" - magyarázta.

A szomszédos, pezsgő Woodstock városában, ahol a Cloudland Road véget ér, egészen más volt a helyzet. Ott a látogatók tömegei járkáltak be és ki a bájos butikokból, amelyek kirakatait krizantémcserepek és bibircsókos téli tökök díszítették. Az Au Comptoir koktélbár előtt a vendégek, akik asztalra vártak, kőfalakon pihentek. A város járdáin az emberek megálltak útközben, hogy festői képeket készítsenek a Rockefeller család által építtetett tekintélyes épületekről. A város éttermei is zsúfolásig megteltek. A Woodstock Inn & Resortban – amelynek executive séfje Matthew McClure - csak azoknak jutott hely, akik a fogadóban szálltak meg.

Pomfrettel ellentétben Woodstock egy olyan város, amely a turizmusból él, és felkészült a turizmus kezelésére. Lori Crowningshield, az egyik üzlet vezetője arról számolt be, hogy 2023 sokkolóan esős nyara mindenkit nagyon megviselt, és kijelentette: "nagyon-nagyon nagy szükségünk van a turistákra."

De ami jó Woodstocknak, az nem feltétlenül jó Pomfretnek. Egy olyan időszakban, amikor Velencét annyira elárasztják az utazók, hogy a hatóságok idegenforgalmi adót vetnek ki a látogatókra, vagy amikor a divatos éttermek kitiltják az influenszereket, Pomfret csak egy olyan hely a sok közül világszerte, amely megpróbálja megfékezni a túlturizmust és visszavág a hashtaggereknek. Ám ennek ára van. 

A seriff szerint Pomfret útlezárásai nemcsak időigényesek a rendfenntartók számára, hanem drágák is. Palmer úgy becsüli, hogy a Cloudland Road lakói több mint 10 000 dollárt fizettek azért, hogy a hatóságok kihelyezzék az útlezáró táblákat és megszervezzék a járőrözést – mindez pedig akaratlanul is növelte a város ismertségét, ugyanis gyorsan híre ment a dolognak. 

Palmer reméli, hogy a Pomfret körüli dráma egy egyszeri eset marad. A lakók felvetették az ötletet, hogy a turisták rohamának felelősségteljesebb kezelése érdekében egy előzetes foglalási vagy jegyrendszert hozzanak létre a Sleepy Hollow Farm meglátogatásához, de tudomása szerint ezt a lehetőséget nem veszik komolyan fontolóra. Valójában a 2023-ban bevezetett forgalmi változtatások visszajelzései többnyire pozitívak voltak, ami a Pomfret városi tanácsot arra késztette, hogy hasonló útlezárásokat hajtson végre a közelgő 2024-es őszi szezonra is.

„Örömmel fogadjuk a turistákat, hiszen ez nagy része Vermont gazdaságának, és azt szeretnénk, hogy az emberek élvezzék a természet szépségét, látogassák meg az árusokat és boltokat, és autózzanak körbe. De a legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben az emberek otthonait is tulajdonát. Kérem, jöjjenek el, csak legyenek tisztelettudók” – mondta a seriff. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért! 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés