Hirdetés

A legrosszabbra kell felkészülni? Ismét nagyon megdrágulhat az életünk

Nap Híre portré Nap Híre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisa szerint év közepére ismét emelkedhet az infláció. Ráadásul a magyar gazdaság a korábban vártnál kevésbé nőhet, de a bérek növekedésével is akadhatnak gondok.

Mától a várt egy teljes százalék helyett 0,75 százalékponttal csökkent a jegybanki alapkamat. A Monetáris Tanács döntése utáni tájékoztatón kiderült az is, hogy az MNB nagy valószínűséggel tovább lassít a kamatcsökkentési ütemen. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás azonban konkrét mértékról nem beszélt, ugyanis szerinte sok a bizonytalanság, ami jól látszódik a forint árfolyamának alakulásából, a hozamok emelkedéséből - írja az enpenzem.hu.

Az ország kockázati megítélése szempontjából – hangsúlyozta Virág – kiemelt jelentőségű a kitűzött költségvetési hiánycélok hiteles teljesülése. A kockázati megítélés másik kulcstényezője a külső egyensúlyi folyamatok idei alakulása. Előretekintve pedig továbbra is kérdés hogy a globálisan meghatározó jegybankok mikorra tolják az első kamatcsökkentések időpontját, és azt követően milyen kamatpályák rajzolódnak ki.

A jegybank szerint az áremelkedés üteme az idei év közepén a piaci szolgáltatások visszatekintő árazása és bázishatások miatt átmenetileg emelkedik. Virág szerint még kérdés hogy az év második felében hogyan alakul az infláció. Nem mellékes az sem, hogy a változékony nemzetközi befektetői hangulatban megjelennek-e olyan kockázatok, amelyek (tovább) veszélyeztetik a forintárfolyam vagy a hazai hozamok alakulását.

A kedvezőtlen vagy esetleg kedvezőtlenebbre forduló kilátások sorában akadnak azonban más tényezők is. A jegybank korábban az idei évre a GDP 3-4 százalékos növekedését várta. Jelenlegi prognózisukban ezt 2-3 százalékra módosították. Úgy tűnik, ezt is elsősorban a belső felhasználás növekedése érheti el, ám a kérdés az, hogy a bérek emelkedésének üteme nem lassul-e le majd. 

Ennek veszélyére egy tulajdonképpen csak odavetett jegybanki megállapítás figyelmeztet. Mint ugyanis a prezentáció egyik fejezetéből kiderült, az MNB úgy látja, hogy a munkapiac erős feszessége (ez szokott szép bérnövekedést hozni) oldódott. Ha pedig a lakosság nem húz bele a költekezésbe, akkor még a leszállított növekedési mérték is kérdéses lehet. A legtöbb nagy európai exportpartnerünk növekedési kilátásai ugyanis romlottak. A leghangsúlyosabban ez Németországban figyelhető meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés