Hirdetés

Nagyon fáj a magyaroknak az infláció, a legrosszabbra számítanak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre több magyar aggódik a dráguló árak miatt. Az NN Biztosító reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek borúsan látják a pénzügyeik jövőjét, 57 százalékuk nagyon tart az infláció hatásaitól.

21 százalékról 57 százalékra nőtt azok aránya 1 év alatt, akik nagyon tartanak az infláció háztartási pénzügyekre gyakorolt hatásától, és csupán 1% válaszolta azt az NN Biztosító nemrég készült reprezentatív kutatásában, hogy nem aggódik a drágulás miatt - közölte a Pénzcentrum. Az NN Biztosító felmérése rámutatott: alig akad olyan magyar háztartás, ahol ne okozna problémákat a pénzromlás, ugyanis a megkérdezettek alig 2 százaléka válaszolta azt, hogy nem változott a pénzügyi helyzetük. 

A válaszadók 31 százaléka úgy fogalmazott, hogy megérzik az infláció hatásait. A negatív hatásokra a magas végzettségűek, illetve a 18-29 évesek jellemzően valamivel enyhébb következményekről számoltak be.

A legtöbb magyar, a megkérdezettek 55 százaléka a közeljövőben a jelenleginél is rosszabb helyzetre számít. Az időtáv növekedésével ugyancsak egyre javulnak a kilátások: öt év múlva már csak 45%, míg tíz múlva 40% számol úgy, hogy rosszabb lesz az ország helyzete a jelenleginél. A felmérésből az is jól látszik, hogy a nők pesszimistábbak, mint a férfiak. 

Így próbálják túlélni az infláció hatásait a magyarok

Hivatkozás másolása

A felmérés szerint mindenki próbál tenni az inflációs hatás mérsékléséért, a megkérdezettek mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy nem reagál az árak emelkedésre. 83 százalékuk azonban a spórolást, a költések visszafogását látja a legjobb megoldásnak. Emellett azonban még ebben a környezetben is jelentős, közel egyharmadnyi azok aránya, megtakarítással és előtakarékossággal igyekszik stabilizálni anyagi helyzetét. További 17% igyekszik növelni a bevételeit, másodállással, vállalkozói díjai emelésével vagy fizetésemelés kérésével.

Az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója, Holló Bence szerint az ilyen helyzetekben még inkább fontosabb lehet pénzügyi szakértővel konzultálni, hogy átlássuk a rövid és hosszabb távú kiadásokat, megtakarításokat és célokat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés