Hirdetés

Lesújtó adatok: még drágábbak lettek az élelmiszerek Magyarországon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Eurostat friss adatai szerint egy év alatt 50 százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek a magyar boltokban decemberre.

A friss jelentés szerint Magyarországon már majdnem háromszor akkora az élelmiszerdrágulás, mint az Európai Unióban átlagosan. Ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az árak a hazai boltokban decemberre. Ez pedig kiugróan magasnak számít a 27 tagállam között - derül ki az RTL Híradó riportjából.

Ezzel pedig Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció az unióban: 49,6 százalékkal emelkedtek 2022 decemberére az árak, az egy évvel korábbihoz képest. "Ha az Európai Unió átlagát nézzük, akkor egy 18 százalékos élelmiszerinflációt láthatunk. Tehát a magyarországi élelmiszerárak emelkedési üteme közel a háromszorosa annak, amit az unió átlagos állampolgára tapasztal" -  mondta az RTL-nek Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. 

Láthatjuk, hogy hazánkban kétszer akkora az élelmiszer-drágulás, mint Romániában (23%), illetve Lengyelországban (21,2 százalék). A szakértő szerint ennek oka részben a forint árfolyamának gyengülése, illetve a kereskedelemre kivetett különadók.

A GKI szerint pedig ez a tendencia akár szeptemberig is maradhat, ugyanis attól függően, hogy a kormány kivezeti-e az árstoppot az éves élelmiszerinfláció akár 17 százalék is lehet. "Ha kivezetik, akkor inkább a 19 felé fog hajlani, míg ha nem vezetik ki akkor a 17 felé" – fogalmazott Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója

Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2023-ban még többet kell fizetnünk majd az élelmiszerekért. “Az az előrejelzésünk, hogy a nyers élelmiszerek éves átlagban körülbelül 30 százalékkal emelkedhetnek, míg a feldolgozott élelmiszerek, ahogy eddig is, ahogy ezt láttuk, ezt meghaladó mértékben” - ezt Baksay Gergely mondta egy online tájékoztatón. Egyébként a teljes inflációt 19,5 százalékra prognosztizálja az MNB. Vagyis az élelmiszerek drágulása jócskán felülmúlja majd az inflációt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés