Hirdetés

Ilyen nincs: mellimplantátum mentette meg a tüdőbeteg férfi életét

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az orvosok szokatlan eszközhöz folyamodtak, hogy életben tartsák a 34 éves Davey Bauert, miután a tüdeje leállt: nagyméretű mellimplantátumokhoz. A szakértők szerint ez egy innovatív megoldás volt arra, hogy Bauer szervezetének időt adjanak arra, hogy leküzdje a csúnya fertőzést, és így elfogadja az életmentő dupla tüdőátültetést. 

Davey sokáig egészséges életet élt: gördeszkázott és snowboard-ozott, de 21 évesen dohányozni kezdett, majd nem sokkal ezután átszokott az elektromos cigarettára. Idén azonban influenzás lett, majd állapota súlyosbodott, amikor a fertőzés megtámadta a tüdejét, amin már antibiotikumokkal sem tudtak segíteni - számol be az esetről a CNN

Davey Bauer
Davey Bauer Fotó: CNN

Olyannyira súlyos volt a helyzet, hogy a fiatal férfinak tüdőtranszplantációra lett volna szüksége, ám a fertőzés miatt ez lehetetlenné vált. Davey tönkrement tüdejét eltávolították, és egy ideig az úgynevezett műtüdő tartotta életben. Ez egy olyan gép, ami - helyettesítve az emberi szervet - maga keringeti a vért, oxigénnel dúsítja fel, a káros anyagokat pedig kivonja belőle.

Viszont volt még egy probléma: mivel a tüdő nélkül nagyon nagy volt a hely a mellkasban, a férfi szíve gyakorlatilag össze-vissza ugrált, miközben dobogott - nem volt ugyanis, ami megtámassza.

Az orvosoknak valahogyan stabilizálni kellett a szívet, és egy olyan módszert találtak ki, amire még nem volt példa:

mellimplantátumokkal töltötték ki a tüdő helyét.

Ezzel Davey szervezete időt kapott, hogy leküzdje a fertőzést, később pedig végre új tüdőt kaphatott, és a beszámoló szerint azóta jól van.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés