Hirdetés

Sokkoló fotók: borzasztó állapotok voltak az illegális idősotthonban Kaposváron

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az illegális idősotthont működtető nő veszélyeztette a nála elhelyezett embereket.

A vádlott kaposvári asszony hosszabb ideje, hatósági engedély nélkül üzemeltetett egy idősotthont Kaposváron. A két családi házból álló épületegyüttesben a vádlott nagyságrendileg 30-40 fő idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, akiknek a gondozása során azonban számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett.

A nő a gondozás során a mozgásképtelen sértetteknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről. 

Ezen kívül nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrenddel való ellátásáról, ami az idős asszony súlyos rosszullététhez vezetett, továbbá számos gondozott egészségét azzal sértette, illetve tette ki közvetlen veszélynek, hogy az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

A COVID-19 járvány harmadik hulláma 2021 márciusában végül az illegálisan működő idősotthont is elérte, és annak ellenére, hogy az egyik gondozott igazoltan megfertőződött, a vádlott semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, és a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el. A vádlott fia azonban a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés