Hirdetés

Először szólt a nemzethez III. Károly: "szeretett anyám egész életében példát mutatott nekem"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után péntek este megtartotta első nyilvános beszédét királyként II. Károly. Beszédében végig a csütörtökön 96 éves korában elhunyt édesanyját méltatta, aki hetven éven keresztül uralkodott az Egyesült Királyságban. 

Károly kiemelte, őfelsége, a királynő, aki egyben a szeretett édesanyja is, egész életében inspirálta és példát mutatott neki, akárcsak az egész családjának. Hozzátette, II. Erzsébet egész életét annak szentelte, hogy a népét szolgálja. A legjobbat látta mindenkiben és a humora még a legnehezebb időszakokban sem hagyta el.

Ahogyan a királynő is tette rendíthetetlen odaadással, én is ünnepélyesen megfogadom, hogy az Istentől kapott időm alatt megőrzöm nemzetünk alapelveit

- fogalmazott beszédében III. Károly, majd hangsúlyozta: hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja királyként is szolgálni a népét, ahogy azt egész életében hercegként is tette. Az új uralkodó arról is beszélt, hogy új feladatai miatt másoknak adja át a jótékonysági munkáit, az eddigi címeit pedig a trónörökös, Vilmos herceg örökli meg, aki mostantól walesi és cornwalli herceg is lesz, Katalinnal az oldalán.

A király II. Erzsébet temetéséről is szólt, bár egyelőre még nem ismert a pontos időpontja, csak az biztos, hogy nagyjából egy hét múlva kerülhet rá sor.  "Őszinte köszönettel tartozom a részvétükért és a támogatásukért. Sokat jelent ez számomra" - mondta Károly.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés