Hirdetés

II. Erzsébet királynő életére akart törni egy fiatal férfi, 9 év börtönbüntetésre ítélték

Nap Híre portré Nap Híre

A néhai brit uralkodót egy számszeríjjal akarta megölni.

Kilenc év börtönbüntetésre ítéltek egy fiatal férfit, aki még 2021 decemberében számszeríjjal felfegyverkezve hatolt be II. Erzsébet királynő windsori kastélyának parkjába. A 21 éves Jaswant Singh Chailt szinte azonnal elfogták, majd bevallotta, hogy meg akarta ölni a királynőt.

Négy évtizede ő az első, akit a felségárulás büntetőjogi szankcionálásáról szóló, 1842-ben kelt törvény alapján állítottak bíróság elé az Egyesült Királyságban.

Az incidens időpontjában egyébként maga a királynő, illetve a családtagjai is a rezidencián voltak. Chail egy házilagos készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, és a biztonságiak a térfigyelő kamerák képein is észrevették a behatolót, akit két fegyveres rendőr fogott el a helyszínen - írja az NLC.

A férfi pár perccel az incidens előtt a Snapchat üzenetküldő alkalmazásra feltöltött egy videót, amelyen elmondja, hogy merényletet fog megkísérelni a királynő ellen, bosszú gyanánt mindazokért, akik 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban életüket vesztették.

Az elítéltet jelenleg egy elmekórtani intézetben őrzik. Az ítélet alapján Chail egyelőre az elmegyógyintézetben marad, és akkor kezdi meg börtönbüntetését, ha az orvosi szakvélemények mentálisan erre alkalmassá nyilvánítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés