Hirdetés

A "katona", aki szerelembe esett egy 70 éves hölggyel - és mint kiderült, nem az, akinek mondja magát

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Clara végtelenül boldog volt, mert azt érezte, igazi lelki társra lelet - csakhogy akivel szüntelenül csetelt, valójában egy csaló volt, aki a pénzére utazott.

A Naphire.hu is beszámolt arról, hogy durva telefonos csalássorozat terjed Magyarországon. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Nemrég egy magyar sztár számolt be arról, hogy gátlástalan csalók áldozata lett. De talán még szomorúbb, amikor valakinek az érzelmeivel élnek vissza gátlástalan gazemberek.

Mindannyian ismerünk olyan boldog párokat, akik az interneten ismerték meg egymást, és azonnal szerelembe estek. Így érezhette magát a 70 éves Clara Pierce is (aki álnéven mesélte el történetét), aki tavaly novemberben - a kora ellenére - a TikTok-on ismerkedett össze az 55 éves Shawn-nal. A férfi először csak követni kezdte a platformon a hölgyet, majd később csetelni kezdtek. Az egyetlen oka, hogy nem találkoztak személyesen, az volt, hogy a floridai férfi az amerikai hadseregnél szolgált, és éppen Izraelben volt kiküldetésen. Legalábbis Clara ezt hitte.

Közben a férfinak segítségre volt szüksége a telefonszámlája kifizetéséhez, hogy továbbra is tudjanak üzengetni, amihez a nő készségesen küldött összesen 1.534,99 fontot (több mint 700 ezer forintot). Cserébe Shawn egy ezüst nyaklánccal lepte meg Clarát, amelyet az otthonába küldött, ahol a nő egyedül él.

Annak ellenére, hogy még telefonon sem beszéltek egymással, Clara már azt tervezte, Nagy-Britanniából Floridába utazik, ha a férfi hazatér a kiküldetéséről. Ekkor azonban szembe jött vele egy újságcikk, ami egy internetes csalóról szólt, aki kitalált személyiségek mögé bújva károsított meg nőket, szerelmet színlelve - írja a Daily Mail. 

A cikkben Clara szinte kísérteties hasonlóságot vett észre a bemutatott csalássorozat és a saját története között: itt is egy katonáról volt szó (legalábbis annak mondta magát), aki éppen kiküldetésen van valahol a Közel-Keleten, és anyagi támogatásra van szüksége a telefonszámlájához vagy éppen az élelmezéséhez.

A nő ezután kereste meg a Daily Mailt, és megírta a lapnak, hogy kétségei támadtak a távoli "udvarlójával" kapcsolatban. Mint fogalmazott, 55 évesen a férfi kissé túl idősnek tűnik egy ilyen veszélyes kiküldetéshez, ráadásul a fotóin legalább 20 évvel fiatalabbnak tűnt.

A lap szakértőkkel eredt Shawn nyomába, hogy megtudják, a férfi egyáltalán létezik-e. Azt találták, hogy a fotók, amiket a férfi használt, valószínűleg nem róla készültek, ugyanis azokat többször is használták már hasonló, szerelmi álcába bújtatott csalásokhoz. A lakás, ahol a férfi állítólag élt, nem az övé volt.

Azt is elhitette a nővel, hogy nem fér hozzá külföldön a bankszámlájához, ezért csak Bitcoinban tudja fogani a pénzt. A szakértők azt tanácsolták Clarának, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot a csalóval.

Clara mostanra megkapta a Nationwide-tól a Shawnnak álcázott bűnözőnek átutalt pénzt. A legtöbb banknak vissza kell térítenie a pénzt, ha valaki átverés miatt utalt valakinek, de a bankok elutasíthatják a visszatérítést, ha valaki megítélésük szerint nem volt "eléggé óvatos". Ez vonatkozik például arra az esetre, ha nem figyelt oda a bankja által adott figyelmeztetésekre, vagy ha nem értesítette a bankját a lehető leghamarabb, ha azt gyanítja, hogy átverték.

A nő úgy fogalmazott, borzasztóan mérges és egyben szomorú is, amiért bedőlt a csalónak, aki nagyon kedves és figyelmes volt vele - vagy legalábbis annak tűnt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés