Hirdetés

Kiadták a riasztást: olyan vihar jön ma, hogy azt még megemlegetjük

Garai Kitti portré Garai Kitti

Kiadós csapadék jön, az ország egyes részein dörgés és villámlás is lehet, emellett pedig 60-40 km/h-s széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma többnyire borult lesz az ég, de átmenetileg nagyobb területen is csökkenhet a felhőzet. A csapadékzóna északkelet felé helyeződik át, majd a déli órákban elhagyja hazánkat. Ezzel együtt délnyugat felől már érkezik is a következő csapadékzóna. Döntően eső várható, de az Észak-Dunántúl és az Északi-középhegység magasabb részein havas eső, havazás is lehet. A délies szél átmenetileg keletire fordul, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon erős, este helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között alakul. Késő este 2, 12 fok valószínű.

A veszélyjelzés szerint kedden délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, a várható csapadék nagy területen 10-20 mm között valószínű éjfélig. Az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 mm-t meghaladó 24 órás csapadékösszegre. A jelenleg vonuló csapadékzóna intenzívebb gócait délen, délkeleten alacsony valószínűséggel dörgés, villámlás is kísérheti. Késő este, valamint szerdára virradó éjszaka elsősorban az említett tájakon már nagyobb eséllyel alakulhat ki zivatar, és ekkor Békésben, Csongrádban zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/h-t elérő, esetleg meghaladó széllökések a déli szélből.

Megjegyezték azt is, hogy délelőtt a magasabb hegyekben előfordulhat havazás, illetve kisebb eséllyel időszakosan a Nyugat-Dunántúlon is átválthat reggelig a halmazállapot néhol. A hegyvidéki tájakon néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

A meteorológusok elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok és széllökés miatt Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, előbbi miatt pedig Bács-Kiskun vármegyére. Az eső miatt négy vármegyében van érvényben figyelmeztetés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés