Hirdetés

Gyülekeznek a felhők, mindjárt ideér az ítéletidő

Garai Kitti portré Garai Kitti

Pénteken mindenütt beborul az ég. A nyugat felől érkező csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, terjeszkedik - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A csapadék nyugaton esővel, máshol havas esővel, havazással indul, ám napközben nyugat felől - északkelet kivételével - egyre inkább az eső válik jellemzővé. A legtöbb helyen csak időszakos, gyorsan olvadozó hóréteg alakulhat ki.

A délnyugati, késő délutántól pedig a nyugatira, északnyugatira forduló szelet kísérhetik egyre nagyobb területen erős, helyenként viharos lökések. Délután +1 és +8, késő este -1 és +7 fok közötti értékekre számíthatunk.

Estére szakadozottá válik a felhőzet, de összességében felhős marad az idő. Az éjszaka első felében még többfelé eshet, majd csökken a csapadék esélye. Általában eső várható, de keleten havas eső, északkeleten havazás is lehet. Az északnyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Több vármegyére is figyelmeztetést adtak ki a meteoerológusok

Hivatkozás másolása

A szél miatt öt vármegyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A veszélyjelzés szerint délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos lökések kísérhetik (ált. 60-80 km/h), de az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, Börzsöny magasabban fekvő részein 90 km/h körüli, esetleg afölötti lökések is lehetnek. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás.

Havazás miatt csak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére adtak ki figyelmeztetést. Ugyanakkor a meteorológusok megjegyezték: A jellemző halmazállapot északnyugaton végig eső lehet, míg keletebbre az enyhülés hatására általában a kezdeti havazást havas eső, majd eső váltja fel. Csupán a keleti, északkeleti határ közelében és a Mátra, Bükk magasabb csúcsain maradhat végig havazás a fő csapadékforma.

Mint írták a veszélyjelzésben, általában 7 cm-es hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon (kiemelten Szabolcs, esetleg Hajdú megye keleti részén) 5-10 cm-es vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés