Hirdetés

Mindjárt ideér az ítéletidő: itt akár 105 milliméter eső is eshet

Nap Híre portré Nap Híre

Ma még sütni fog a nap, csak néhol lehet egy-egy zápor, de a következő napokban rengeteg eső lesz.

Szerdán a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, majd délutántól délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. A délelőtti órákban az északkeleti tájakon előfordulhat egy-egy zápor, másutt nem valószínű csapadék - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzésében.

Az ország döntő részén élénk lesz a délkeleti, keleti szél, amit Szeged-Győr tengely mentén olykor erős lökések is kísérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható. Késő estére döntően 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológusok korábban jelezték, hogy a Kárpát-medencétől északkeletre anticiklon található, ami a szerdán képződő mediterrán ciklonnal fog "csatázni" a következő időszakban. Mint írták, a légörvény szerdán fog kimélyülni a nyugatról érkező hullámzó frontálzóna déli ágán, és a legfrissebb előrejelzések szerint jelentős csapadékhullást eredményez majd Magyarországtól nyugatra, délnyugatra.

Nálunk eleinte az északkeletre lévő anticiklon lesz hatássál, amely lassan ereszt a szorításából, így nyugat felől egyre inkább megnő a csapadékhajlam. Így a következő időszakban délnyugatról több hullámban érkeznek nedves léghullámok, amelyből Magyarország területén is egyre több helyen kell számítani csapadékra, a jelenlegi előrejelzések alapján a kiadósabb csapadék az ország nyugati, délnyugati részén valószínű.

A következő hét napban Magyarországon a legtöbb csapadék az Őrségben várható, itt akár 105 milliméter eső is hullhat. Az ország nyugati-délnyugati részein általában 50-60 milliméter eső várható. A naphire.hu arról is írt korábban, hogy Molnár László meteorológus szerint csütörtöktől 1, akár 2 havi csapadékmennyiség várható. "Ez 50-100 millimétert jelent intenzív, hosszú esőzések formájában" - mondta, hozzátéve, hogy az idei év eddigi legcsapadékosabb szituációja érkezik. Felhívta a figyelmet: az Alpok keleti területei kifejezetten sok esőt „kapnak”, ott akár 150-200 mm is lehullhat, ami szinte biztosan komolyabb árhullámot indít el a Dunán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés