Hirdetés

Gyilkos hőhullám tombol Indiában, rengeteg ember életét vesztette a kánikula miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Továbbra is súlyos hőhullám pusztít Indiában, az ország keleti, Odisha államában 72 órán belül nyolc halálesetről számoltak be a hivatalok.

A májusban közzétett hivatalos adatok szerint március és május között Indiában 60 ember halt meg hőség okozta megbetegedések miatt.

A szám azonban valószínűleg sokkal magasabb, mivel a vidéki területeken a hőség okozta halálesetekről nem számolnak be.

A hatóságok szerint India a feljegyzések kezdete óta a leghosszabb hőhullám közepén van. A hőmérséklet egyes területeken nemrégiben átlépte az 50 Celsius-fokot - írja a BBC.

"Ez volt a leghosszabb időszak, mert az ország különböző részein mintegy 24 napon keresztül volt tapasztalható [a hőhullám]" - mondta Mrutyunjay Mohapatra, az indiai meteorológiai hivatal (IMD) munkatársa az Indian Express újságnak.

Észak-India egyes részein május közepe óta rendkívüli hőség uralkodik, a hőmérséklet több városban 45-50 Celsius-fok között ingadozik.

Az ország egyes területeit vízhiány is sújtotta, mivel a rendkívüli hőség óriási igényeket támasztott a készletekkel szemben.

A hónap elején a hatóságok szerint legalább 18, az általános választások utolsó szakaszára kiküldött szavazóköri tisztviselő halt meg hőség okozta betegségben Uttar Pradesh és Bihar államokban.

Május 31-én legalább 33 ember - köztük választási tisztviselők - halt meg feltételezett hőguta miatt Biharban, Uttar Pradeshben és Odishában.

A monszun, amely május 30-án elérte India déli partvidékét Kerala államban, várhatóan némi enyhülést hoz, mivel a csapadékos időjárás az elkövetkező napokban átterjed az ország északi részeire is, ami felfrissülést hozhat az emberek számára.

Az IMD előrejelzése szerint idén átlagon felüli monszuneső várható az országban.

Mohapatra azonban azt mondta, hogy "a hőhullámok gyakoribbak, tartósabbak és intenzívebbek lesznek, ha nem tesznek elővigyázatossági vagy megelőző intézkedéseket".

A meteorológiai hivatal Északnyugat- és Kelet-Indiára a következő öt napra hőhullámos időjárást jósolt.

India a világ harmadik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója, mivel az energiaellátása nagymértékben a szénre támaszkodik.

"Az emberi tevékenységek, a növekvő népesség, az iparosodás és a közlekedési mechanizmusok a szén-monoxid, a metán és a klór-szénhidrogének koncentrációjának növekedéséhez vezetnek" - mondta Mohapatra.

"Nemcsak magunkat, hanem a jövő generációit is veszélyeztetjük."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés