Hirdetés

Brutális vihar tarolja le az országot: jégesővel, felhőszakadással, heves zivatarokkal és durva széllel érkezik

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon durva időnk lesz ma, a csapadékgócokat elsősorban felhőszakadás, de jégeső és erős, viharos széllökések is kísérhetik.

A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, amelyből sokfelé várható zápor, zivatar. A csapadékgócokat elsősorban felhőszakadás, de jégeső és erős, viharos széllökések is kísérhetik. Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék hullhat!

Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között alakul. Késő este 15 és 22 fok közötti értékek várhatók.

Az egész országra kiadták a riasztást a pusztító vihar miatt

A déli órákig legfeljebb csak néhol, majd ezt követően egyre többfelé várható zápor, zivatar kialakulása, melyek a déli óráktól késő délutánig nagyobb számban a Dunántúlon, majd a késő délutáni, kora esti, esti időszakban egyre inkább a Duna vonalától keletre lesznek jellemzőbbek. A zivatarokat általában viharos széllökés (> 60 km/h), apró szemű jég, valamint felhőszakadás (> 30 mm) kísérheti. Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt lokálisan és rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat. 

A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos (> 90 km/h) szélroham lesz, de nagyobb méretű jég (> 2 cm), valamint felhőszakadás (> 30 mm) is társulhat hozzá. Az éjszakai órákban kevesebb helyen fordulhat elő zivatartevékenység.

A héten jön a fordulat az időjárásban: mint azt a naphire.hu is megírta, a hét első napjaiban még többfelé kell záporra, zivatarra és akár jelentős mennyiségű esőre számítani, de szerdától szárazabbra és melegebbre fordul az időjárás, és 30 Celsius-fok fölé emelkedik a csúcshőmérséklet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés